1. Σε κατάσταση χρεοκοπίας βρίσκεται από σήμερα η Αργεντινή, για δεύτερη φορά σε διάστημα 13 ετών, καθώς ναυάγησαν οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας με τα hedge funds που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οικειοθελώς στα «κουρέματα» του 2005 και του 2010. Οι «γύπες» που γονάτισαν την Ελλάδα, τρώνε τώρα την Αργεντινή. Ο Πολ Σίνγκερ δεν δεχόταν κούρεμα των ομολόγων του το 2012 στο πλαίσιο του PSI και αποτελεί και έναν αμετανόητο εχθρό της Αργεντινής κυνηγώντας την δικαστικά για χρόνια χάρη των κερδοσκοπικών του συμφερόντων. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί, αλλά που να το ξέρουν αυτό οι γύπες, επιπέδου Γεωργιάδη και Κωνσταντινόπουλου; Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και ο υφυπουργός της πασοκικής συνιστώσας της ΝΔ άστραψαν και βρόντησαν σήμερα επειδή η νέα χρεοκοπία της Αργεντινής δικαίωσε την μάχη τους “να μην γίνει η Ελλάδα Αργεντινή”. Μάλιστα ο δεύτερος, υφυπουργός Ανάπτυξης τρομάρα μας, έκανε και ανάλυση της υπόθεσης εξηγώντας ότι τραπεζικό σύστημα δεν φοβήθηκε και χρεοκόπησε μία μεγάλη χώρα που έχει παραγωγή», σχολίασε ο Στ. Κούλογλου.

Ads

2. Τον τραγικό πνιγμό στο Φαρμακονήσι 11 ανθρώπων, 8 παιδιών και 3 γυναικών, αποφάσισε να βάλει στο αρχείο ο εισαγγελέας, όπως έκαναν χθες γνωστό οργανώσεις υπέρ των μεταναστών. Τον περασμένο Ιανουάριο μετά την κατακραυγή οι δικαστικές αρχές είχαν ζητήσει διερεύνηση των ευθυνών του λιμενικού για τυχόν πρόκληση ναυαγίου. Όμως για τις οργανώσεις η αρχειοθέτηση της υπόθεσης αποτελεί μια επιχείρηση συγκάλυψης του γεγονότος καθώς τα στοιχεία του λιμενικού φάσκουν και αντιφάσκουν.

3. Την διαβίβαση αντιγράφου της απόφασης για την ομόφωνη αθώωση των κατηγορούμενων στην υπόθεση της Μανωλάδας – μόλις αυτή καθαρογραφεί – ζήτησε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, προκειμένου να κριθεί αν συντρέχει περίπτωση να ασκηθεί αναίρεση κατά το αθωωτικό σκέλος της, μετά τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν.  

4. Σε θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ σε συνέχεια της ανταλλαγής επιστολών μεταξύ του Φώτη Κουβέλη και του Αλέξη Τσίπρα για την συγκρότηση ενός ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού μετώπου. Σύμφωνα με πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου και οι δυο πλευρές προσήλθαν στην συζήτηση «χωρίς προαπαιτούμενα», ενώ πρόσωπα της Κουμουνδούρου χαρακτήρισαν τις συνομιλίες θετικές και ουσιαστικές. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ζητήματα με πρώτο αυτό της προσφυγής στην κάλπη. Τα όργανα του κόμματος θα συνεδριάσουν για την από εδώ και έπειτα πορεία. 

Ads

5. Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση δεν βρίσκουν εύκολα τους 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τι εννοούσε ο Ευ. Βενιζέλος όταν είπε χθες βράδυ ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας μήνας καθοριστικός για τις εξελίξεις; Όσοι εξέλαβαν τη φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως προαναγγελία εκλογών δεν βρήκαν στέρεα επιχειρήματα για να το υποστηρίξουν. Και δεν θα μπορούσαν να βρουν αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, παρά την εισήγηση που έχει γίνει στον πρωθυπουργό για προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όπως είχε κάνει ο Κ. Καραμανλής το 2009. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως ακόμη ελπίζουν στην εκπομπή θετικών μηνυμάτων με την υποστήριξη φυσικά των ευρωπαίων εταίρων. 

6. Νέα κινητοποίηση αλληλεγγύης από κινήσεις και οργανώσεις στην Αθήνα αυτή την ώρα στο Σύνταγμα. Σε διεθνές επίπεδο ετοιμάζεται νέα απόπειρα για να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας. Την ίδια στιγμή οι νεκροί από την χερσαία επέμβαση του Ισραήλ ξεπερνούν τους 1400. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός επιστράτευσε 16.000 επιπλέον εφέδρους, καθώς αποφασίστηκε η συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

7. Νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο για τον «έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» φέρεται να είναι προαπαιτούμενο, ωστόσο για να τεθεί σε συζήτηση πρέπει να ανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής.