Να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας, να απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους και να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας, ζήτησε από το Ισραήλ η Χαμάς προκειμένου να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα σταματήσει η βία», σημείωσε όμως ο βουλευτής της Χαμάς, Μουσιρ Αλ Μάσρι την ώρα που οι συγκρούσεις συνεχίζονται αμείωτες. 

Ads

Ο βουλευτής είπε ακόμη ότι εάν το Ισραήλ επιλέξει μια χερσαία επίθεση αυτή θα αποβεί καταστροφική για το ίδιο. Το Ισραήλ από την πλευρά του απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταματήσει τις επιχειρήσεις του για όσο διάστημα η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του εδάφους του.

Έκκληση για προστασία της Γάζας και των Παλαιστίνιων απηύθυνε προς τη διεθνή κοινότητα ο Αραβικός Σύνδεσμος, πριν τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών κρατών. «Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα έχουν γίνει ένα θέμα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σιωπή», ανέφερε ακόμη το κείμενο του Συνδέσμου. 

Για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πιέζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από διαβουλεύσεις και με τις δύο πλευρές της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. «Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν δυστυχήματα και να ηρεμήσουν. Είμαστε σε επαφή με τα μέρη στην περιοχή για να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να συμφωνήσουν άμεση εκεχειρία», είπε η εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Μάγια Κοζιτζάντσιτς, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Παράλληλα κατά την διάρκεια κινητοποιήσεων υπέρ της Παλαιστίνης στην Γαλλία σημειώθηκαν επιθέσεις σε συναγωγές. 

Ads

Από την Ιορδανία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ και ο Ιορδανός ομόλογό του κάλεσαν τη Χαμάς να σταματήσει «άμεσα» να ρίχνει ρουκέτες. Ο Γερμανός υπουργός είπε ότι «οι τρομακτικές εικόνες των νεκρών και των τραυματιών πολιτών δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές». Ο Στάινμαγερ φτάνει τη Δευτέρα στο Ισραήλ. «Εάν θέλουμε να δούμε να μπαίνει τέλος στη βία, πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες. Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν άλλη εναλλακτική οδό παρά μόνο την ειρήνη, έστω κι εάν τώρα μοιάζει πολύ μακρινή. Χρειάζεται μια λύση δύο κρατών και το τέλος των εχθροπραξιών» είπε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, επιβεβαίωσε ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου ότι η Δύση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Αίγυπτο και το Κατάρ, προκειμένου να ξεκινήσει προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Την ίδια στιγμή οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο στο χωριό Σουμα της Χαβρώνας αφού τον πυροβόλησαν στο στομάχι. Πρόκειται για τον πρώτο νεκρό στην Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, η ζωή σε 177 ανθρώπους έχουν στοιχίσει σε μία εβδομάδα οι αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν και τον τραυματισμό 1.280 ανθρώπων. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι το ένα τέταρτο των θυμάτων ήταν παιδιά.