H εφημερίδα Le Monde  δημοσιεύει αποσπάσματα τηλεφωνικών συνομιλιών στα οποία ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που κατηγορείται για διαφθορά, ακούγεται να υπόσχεται πως θα μεσολαβήσει για να βοηθήσει ανώτατο δικαστικό να καταλάβει υψηλό πόστο στο Μονακό. 

Ads

Το υλικό που δημοσιεύεται προέρχεται από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στα αποσπάσματα που δημοσιεύονται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ αναφέρονται επανειλημμένως στην επιθυμία του ανώτατου δικαστικού Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ο οποίος κατείχε θέση στο Εφετείο, να διορισθεί σε υψηλό πόστο του Πριγκιπάτου.

Ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, κατά του οποίου έχουν απαγγελθεί επίσης κατηγορίες, θεωρείται ύποπτος για απόκτηση απόρρητων πληροφοριών σχετικά με δικαστική διαδικασία που αφορούσε τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας και για τη διαβίβασή τους στον κύκλο του Νικολά Σαρκοζί. Θεωρείται επίσης ύποπτος για απόπειρα άσκησης επιρροής επί δικαστικών κύκλων υπέρ του Νικολά Σαρκοζί.

«Θα τον βοηθήσω» ακούγεται να λέει ο Νικολά Σαρκοζί στον Τιερί Ερζόγκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε μέσω κινητού τηλεφώνου που είχε αγορασθεί με πλαστό όνομα. «Εγώ θα τον προωθήσω…τηλεφώνησέ του σήμερα και πες του ότι εγώ πηγαίνω στο Μονακό και ότι θα δω τον πρίγκιπα», ανέφερε.

Ads

Λίγες ημέρες αργότερα σε νέα επικοινωνία, σύμφωνα πάντα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοινώνει στον δικηγόρο του πως σύντομα θα μεσολαβήσει: «Μπορείς να τού πεις ότι θα κάνω το διάβημα προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης αύριο ή μεθαύριο». Ωστόσο δύο ημέρες μετά, αυτή τη φορά από το επίσημο τηλέφωνο, που σύμφωνα με την δικαστική έρευνα γνώριζε πως το παρακολουθούσαν, δηλώνει στον δικηγόρο του πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυτό που υποσχέθηκε: «Κατάλαβα ότι αυτό θα ήταν λίγο γελοίο, και προτίμησα να μην μιλήσω», ανέφερε.

Λίγα λεπτά αργότερα, οι Νικολά Σαρκοζί και Τιερί Ερζόγκ έχουν παρόμοια συνομιλία μέσω του μυστικού τηλεφώνου. Οι αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως μία ημέρα νωρίτερα οι Σαρκοζί και Ερζόγκ έμαθαν πως το μυστικό τηλέφωνο παρακολουθείται επίσης και «προσάρμοσαν αναλόγως τα λόγια και τις πράξεις τους».