Τηλεφωνική διάσκεψη θα έχουν σήμερα οι πρόεδροι της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να προσπαθήσουν να εδραιώσουν την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, μία ημέρα μετά την απελευθέρωση από τους αυτονομιστές αντάρτες μιας δεύτερης ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Ads

Οι τέσσερις παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) «της ομάδας που έχει την έδρα της στο Λουχάνσκ αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κρατήθηκαν για έναν μήνα», ανέφερε η αποστολή του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία στη σελίδα της στο Facebook. Στο μεταξύ, το Κίεβο έχει παρατείνει την εκεχειρία κατά τρεις ημέρες.

Οι παρατηρητές –μία Γερμανίδα, ένας Ολλανδός, ένας Ρώσος και ένας Ισπανός— μεταφέρθηκαν στο Ντονέτσκ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αντέδρασε «με ανακούφιση» στην είδηση της απελευθέρωσης των παρατηρητών, λίγες ημέρες αφού είχε αφεθεί ελεύθερη μια άλλη ομάδα του ΟΑΣΕ, τη νύχτα της Πέμπτης.

Ads

«Θεωρούμε ότι εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Μποροντάι.

Τρεις νεκροί κοντά στο Σλαβιάνσκ

Τον θάνατο τριών στρατιωτών το Σάββατο σε μια επίθεση εναντίον ουκρανικών θέσεων κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των ανταρτών, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας.

Χωρίς να αναφερθεί σε νέες απώλειες ζωών ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Μιχάιλο Κόβαλ δήλωσε σε έντονο ύφος: «Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι αξίζει περισσότερο μια κακή ειρήνη από έναν καλό πόλεμο (…) Αν δεν υπάρξει ειρηνική λύση, θα καταστρέψουμε τους αντάρτες που αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα».

Από την πλευρά τους ρώσοι συνοριοφύλακες στην περιοχή του Ροστόφ επί του Ντον, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι ένα συνοριακό φυλάκιο και χωριά σε ρωσικό έδαφος επλήγησαν από τρεις όλμους που έριξε ο ουκρανικός στρατός, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές ένα κτίριο του τελωνείου.