Υπό απειλή είναι τα αποθέματα του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόπιν της απόφασης της ρωσικής Gazprom να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς το Κίεβο, αφού απέτυχαν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών της Ουκρανίας. Η Gazprom προειδοποίησε, δε, τις Βρυξέλλες για «πιθανά» προβλήματα εάν η Ουκρανία παρακρατήσει φυσικό αέριο από αυτό που περνά από το έδαφός της με προορισμό την ΕΕ, όπως είχε γίνει στο παρελθόν, στο 2006 και το 2009, στις διενέξεις που είχαν και τότε μεταξύ τους η Μόσχα και το Κίεβο.

Ads

Η ΕΕ διαθέτει αποθέματα 51,912 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, τα οποία αντιστοιχούν στα 2/3 που χρειάζεται για το χειμώνα, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Εταιρειών Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτιγκερ τα αποθέματα που είναι αποθηκευμένα σε ουκρανικό έδαφος ανέρχονται στα 13,491 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ωστόσο ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γιούρι Προνταν βεβαίωσε ότι παρά τη διακοπή, η χώρα του θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αξιόπιστος διαμετακομιστικός κόμβος για το φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη.

Ορισμένες χώρες είναι πιο εκτεθειμένες από άλλες στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στον εφοδιασμό, όπως η Ουγγαρία που διαθέτει 1,605 δισ. κυβικά μέτρα (το 26,02% των αποθεμάτων της), η Γαλλία με 5,654 δισ. κυβικά μέτρα (44,58%) και η Κροατία με 282 εκατ. κυβικά μέτρα (51,03%). Η Βουλγαρία και η Αυστρία είναι επίσης δύο από τις χώρες τα αποθέματα των οποίων βρίσκονται ελαφρώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχοντας συγκεντρώσει αντίστοιχα το 63,87% και το 62,33% των αποθεμάτων που προβλέπεται να διαθέτουν στο έδαφός τους.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο το διάστημα από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, δηλαδή όταν η κατανάλωση είναι σε χαμηλό επίπεδο. Στόχος της συσσώρευσης αποθεμάτων είναι να αντιμετωπίζονται τυχόν προβλήματα ανεφοδιασμού, όπως συμβαίνει με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, αλλά και να εξομαλύνονται οι εποχιακές διαφορές στην κατανάλωση.

Ads