«Επικίνδυνο και ακατάλληλο» χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ads

Σε συνέντευξή του στο Euro2day, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, είπε ότι «δεν πιστεύω ότι θα ήταν ο κατάλληλος άνδρας για τη χώρα αυτήν τη δεδομένη στιγμή, αυτήν τη δραματική στιγμή για την Ελλάδα. Δεν έχει καταλάβει επαρκώς ποια είναι τα προβλήματα στην Ελλάδα και ποια στην Ευρώπη όσον αφορά την Ελλάδα. Εγώ θα ήμουν διατεθειμένος να συνεργαστώ μαζί του, αλλά δεν νομίζω να ήταν αυτός διατεθειμένος να το κάνει, εάν γινόταν πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αυτό θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα».

«Ο κ. Σαμαράς δεν ήταν μόνο λόγια, αλλά έκανε και πράξεις Δεν έχω παράπονο, ο κ. Σαμαράς είναι ένας πραγματικός Έλληνας και Ευρωπαίος», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δηλώνει φίλος της Ελλάδας και τάσσεται υπέρ της μείωσης του χρέους. Χαρακτήρισε ως αντιδημοκρατική τη λειτουργία της τρόικας και είπε ότι δεν χρειάζεται τρίτο δάνειο.

«Η Ελλάδα δεν απειλήθηκε μέσα στην αίθουσα. Όμως εξηγήθηκε στους κ. Παπανδρέου και Βενιζέλο ότι το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης ερώτησης και λάθους απάντησης στο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε έξοδο από την ευρωζώνη. Προσωπικά ήμουν ενάντια στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη λόγω αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και γιατί πίστευα ότι εάν έβγαινε θα υπήρχαν δραματικές επιπτώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εγώ προσωπικά δεν απείλησα ούτε την Ελλάδα, ούτε τον πρωθυπουργό με έξοδο», είπε αναφερόμενος στις Κάννες.

Ads

Απαντώντας στην επίθεση Γιούνκερ, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «στο χτεσινό ντιμπέιτ ρωτήθηκε δύο φορές από τον Αλέξη Τσίπρα για τα γεγονότα των Καννών και το πρωτοφανές δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη, κατάπιε τη γλώσσα του. Δεν μπόρεσε να αρθρώσει λέξη για τις ωμές παρεμβάσεις και τους εκβιασμούς σε βάρος της Ελλάδας όταν διόριζαν κυβερνήσεις με βάση τα συμφέροντα  των δανειστών. Σήμερα όμως ξαναβρήκε τη γλώσσα του για να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μας εκπλήσσει καθόλου που ο κ. Γιούνκερ δεν θεωρεί κατάλληλο για πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που έχουν συνηθίσει Έλληνες πρωθυπουργούς υποτακτικούς στα σχέδιά τους, πρέπει τώρα να καταλάβουν ότι αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ό,τι έγινε στις Κάννες δεν θα ξαναγίνει . Η φωνή της Ελλάδας θα ακούγεται πλέον παντού. Στις 25 Μαΐου ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική δύναμη που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας και προτείνει τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την κρίση».