Τεθήκαμε προ του καθαρού διλήμματος «ή καθόλου δημοψήφισμα, ή άμεσα δημοψήφισμα με ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ», ένα δημοψήφισμα που δεν άντεχε η ελληνική οικονομία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των Financial Times για της παρασκήνιο της συνάντησης στις Κάννες το 2011 για το ευρώ.

Ads

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχτηκε πως είχε ανάμειξη στις εξελίξεις σημειώνοντας πως συμμετείχε σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που κάλεσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και ο Σόιμπλε ενώ παρούσα ήταν και η Άγκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «μια ασφυκτική κατάσταση» που επικρατούσε, σημειώνοντας: «Τεθήκαμε προ του καθαρού διλήμματος και ερωτήματος ή καθόλου δημοψήφισμα, ή άμεσα τις επόμενες μέρες, ει δυνατόν μέσα σε 20 ή 30 ημέρες, δημοψήφισμα με ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ, που κανείς δεν ήθελε στην Ελλάδα και δεν άντεχε η ελληνική οικονομία τέτοιο δημοψήφισμα».

«Δεν υπήρχε μεθόδευση» για την ανατροπή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, όπως αναφέρουν οι Financial Times, τόνισε, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα γελοιότητα. «Πρόκειται για κείμενα υπονομευτικά για την ελληνική οικονομία», υποστήριξε και πρόσθεσε πως δεν είναι τυχαίο πως το θέμα δημοσιεύτηκε λίγο πριν από τις εκλογές.

Για τον ρόλο στις συζητήσεις ανέφερε πως προστάτευσε το κύρος της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και της εθνικής οικονομίας. Διέψευσε εκ νέου οποιαδήποτε συμμετοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. «Ο Μπαρόζο δεν ζήτησε να σκοτώσουμε το δημοψήφισμα. Ωστόσο το να σκοτώσουμε το δημοψήφισμα για το ευρώ ήταν εθνικό καθήκον» είπε.

Ads

Σχετικά με τη δήλωσή του το 2011 στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ περί «εθνικά λυτρωτικού δημοψηφίσματος», ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε πως «όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε το δημοψήφισμα «κατελήφθην και εγώ εξ απήνης». «Έπρεπε μέσα σε δευτερόλεπτα να βρω μια θέση που να προστατεύει τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τη χώρα τις τράπεζες, τις καταθέσεις, την εθνική οικονομία και τη διπλωματική αξιοπιστία της χώρας». 

Μάλιστα υπενθύμισε πως λίγα λεπτά αργότερα βγήκε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και είπε πως «αν είναι να κάνουμε το δημοψήφισμα που πρότεινε  ο κ. Παπανδρέου θα το κάνουμε μετά, αφού ολοκληρώσουμε το πακέτο του δανείου, αφού ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση, αφού κάνουμε το κούρεμα. Και θα είναι ένα δημοψήφισμα που θα εγκρίνει το πρόγραμμα διάσωσης. Ποτέ ένα δημοψήφισμα για το ευρώ, μέσα ή έξω από το ευρώ».

Για το «Σχέδιο Ζ», ευρωπαϊκό σχέδιο προετοιμασίας ενός Grexit, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ προετοιμαζόταν ως σενάριο κατ’ επανάληψη εκείνη την περίοδο. Μάλιστα δήλωσε πως στις Κάννες του ζητήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών να ετοιμάσουν ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε να το κάνει.

Για τις επικείμενες ευρωεκλογές ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως όλοι το βράδυ της 25ης Μαϊου θα βγάλουν συμπεράσματα και αν δώσουν αφορμή οι αριθμοί «θα λένε πως η κυβέρνηση ατύχησε, υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης, υπάρχει αστάθεια».

«Αυτό είναι η πραγματικότητα. Άρα, αυτό που θα γίνει το βράδυ των εκλογών το έθεσα καθαρά, έντιμα, με δημοκρατική ευαισθησία ενώπιον του ελληνικού λαού … Δεν μπορώ να αφήσω να υπάρχει το ψευδές δίλημμα ότι το ζήτημα των εκλογών είναι εάν θα είναι πρώτη στις ευρωεκλογές η ΝΔ, ή πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Το θέμα είναι εάν η κυβέρνηση, ως κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά δηλαδή, ως προοδευτικό πόλο, θα διατηρήσει τη νομιμοποίηση, την αντοχή, τις ισορροπίες και την δυνατότητα να ολοκληρώσει την προσπάθεια. Όχι μόνη της, μαζί με τον τόπο,γιατί ο τόπος πρέπει να ενωθεί. Να υπάρχει εθνική ενότητα και κοινωνική συναίνεση».

Τέλος υπογράμμισε πως θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεξαρτήτως αποτελέσματος γιατί πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Δεν μπορεί η χώρα να κάνει αυτή την τελική προσπάθεια, που είναι τα λίγα βήματα πριν την ολοκληρωτική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, υπό συνθήκες εθνικού διχασμού και συμβολικού εμφυλίου πολέμου. Πρέπει η χώρα να ενωθεί, εθνικά και κοινωνικά» τόνισε.