Σε σύγχυση βρίσκονται οι Γερμανοί πολίτες σχετικά με τους υποψηφίους των ευρωεκλογών. Μάλιστα ορισμένοι ανέφεραν πως υποψήφια για την Κομισιόν είναι Άνγκελα Μέρκελ.

Ads

Η διαδικασία των ευρωεκλογών έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους έχει πολλές πιθανότητες να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι περισσότεροι Γερμανοί αγνοούν ακόμη και ποιοι είναι οι βασικοί υποψήφιοι των κομμάτων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, μόνο το 25% των ερωτηθέντων γνωρίζει τον Μάρτιν Σουλτς, απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ηγείται των Σοσιαλιστών στις εκλογές. Επίσης μόνο ένας στους δέκα δηλώνει πως γνωρίζει ότι ο Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ, ο οποίος ήταν μέχρι το Φεβρουάριου του 2013 τοπικός πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, είναι ο επικεφαλής σε εθνικό επίπεδο των Χριστιανοδημοκρατών για τις ευρωεκλογές.

Μάλιστα πολλοί, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, θεωρούν πως ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι ο εθνικός υποψήφιος για το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Ορισμένοι ανάφεραν ακόμη και την Άγκελα Μέρκελ. Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα οι Γερμανοί δήλωσαν ότι αγνοούν τους υποψηφίους τους.

Ads

Ωστόσο, αναφέρει η Deutsche Welle, διαφορετική είναι η εικόνα που προκύπτει για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 49% δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει, ενώ 18% το θεωρεί πολύ πιθανό. Σημειώνεται πως το 2009 το ποσοστό συμμετοχής στη Γερμανία στις ευρωεκλογές έφτασε μόλις στο 43.3%, πολύ κάτω από το μέσο όρο και ένα από τα χειρότερα από τότε που καθιερώθηκαν οι ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σούλτς να έχει το προβάδισμα στην προτίμηση των γερμανών ψηφοφόρων. Από αυτούς που γνωρίζουν για ποιο αξίωμα κατεβαίνει στις εκλογές, θα τον ψήφιζε το 48%. Αντίθετα ο Μακ Άλιστερ, «εθνικός» υποψήφιος με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) συγκεντρώνει ένα 39% της προτίμησης των ψηφοφόρων.

Πάντως στις τακτικές κυριακάτικες σφυγμομετρήσεις το CDU βρίσκεται καθαρά μπροστά με 40%. Με μεγάλη διαφορά ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 25% και οι Πράσινοι με 10%. Το ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» βρίσκεται στο 6% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στο 3%.