Πρόοδος στις συνομιλίες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία θα υπάρξει μόνο αν συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των ρωσόφωνων περιοχών της χώρας, τόνισε, από τη Βιέννη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτηρίζοντας φαύλο κύκλο έναν νέο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη. Να αναγνωρίσει τις εκλογές της 25ης Μαίου η Ρωσία, έθεσε ως προϋπόθεση για να προσέλθει το Κίεβο σε διάλογο, σημείωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. 

Ads

Στη Βιέννη οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συναντώνται μαζί με τον ρώσο υπουργό Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και τον ουκρανό υπουργό Αντρέι Ντεστσούτσια, στο περιθώριο συνεδρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Λαβρόφ τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι η διεξαγωγή εκλογών στις 25 Μαΐου στην Ουκρανία θα είναι «ασυνήθιστη», την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναπτύξει στρατό εναντίον του λαού της.

Αργότερα, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσια σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσέλθει εκ νέου σε διάλογο τύπου Γενεύης με τη Ρωσία, εάν η Μόσχα αναγνωρίσει τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Ads

Επίσης, ανέφερε ότι οι εκλογές θα αναδείξουν τον νόμιμο διάδοχο του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην ουκρανική Προεδρία, καθώς ο τελευταίος ανατράπηκε μετά από μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, οι οποίες κατέληξαν σε αιματοχυσία και τελικώς καθαιρέθηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το βράδυ της Δευτέρας, όπως ανακοινώθηκε, Λαβρόφ και Ντεστσούτσια είχαν σύντομη συνομιλία, «αν και όχι κατ’ ιδίαν», όπως ανέφερε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ελπίδες από τις συναντήσεις είναι μικρές. Η ίδια η Βιέννη χαμήλωσε τον πήχη, με τον αυστριακό ΥΠΕΞ  Σεμπάστιαν Κουρτς να λέει πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα, δεν θα υπάρξουν τέτοια, αλλά ελπίζω πως θα υπάρξει σαφής στήριξη για ελεύθερες εκλογές στις 25 Μαΐου, που θα μπορούν να γίνουν ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η κρίση στην ανατολική επαρχία του Ντόνετσκ, «έδρα» του αυτονομιστικού κινήματος. Τουλάχιστον 34 άνθρωποι, οι 30 εκ των οποίων είναι φιλορώσοι αντάρτες, έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις στα περίχωρα της πόλης Σλαβιάνσκ, προπύργιο των αυτονομιστών, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Η επιχείρηση των τακτικών δυνάμεων για την κατάληψη της Σλαβιάνσκ συνεχίζεται, με τον στρατό να έχει πάρει πλέον τον έλεγχο ενός σημαντικού σημείου ελέγχου βόρεια της πόλης, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.