Να αλλάξει το κλίμα σε βάρος του επιχειρεί ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που βλέπει την δημοτικότητά του να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά φτάνοντας μόλις το 20%. Με τη δημοτικότητά του σε αδιανόητα χαμηλά επίπεδα -της τάξης του 20%- ο γάλλος πρόεδρος προσπαθεί με άλλη μία «συνέντευξη αντεπίθεσης» να αντιστρέψει το κλίμα σε βάρος του.

Ads

«Ας κριθώ στο τέλος της θητείας μου» είπε σε ζωντανή συνέντευξη που έδωσε ταυτόχρονα στο τηλεοπτικό BFM και το ραδιοφωνικό RMC το πρωί της Τρίτης. Απέρριψε τις κατηγορίες για «ερασιτεχνισμό» και υπερασπίστηκε την οικονομική του πολιτική.

«Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για έξοδο από τη κρίση της ευρωζώνης; Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για την επέμβαση στο Μαλί, όταν κανείς δεν το έκανε και η τρομοκρατία κέρδιζε έδαφος; Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, για να αποφευχθεί μία γενοκτονία; Ερασιτεχνισμός σχετικά με την κρίση στη Συρία, όταν ήμουν ο μόνος δυτικός αρχηγός κράτους που έλεγε: ‘Προσοχή, αυτό που αφήνουμε να γίνεται είναι σφαγή; Προτιμώ να αναλάβω τις ευθύνες μου και να κριθώ από τα αποτελέσματα», είπε και δήλωσε ότι το 2012 εξελέγη όχι επειδή είχε ένα «εξαιρετικό πρόγραμμα», αλλά αναμφίβολα διότι ο προκάτοχός του, ο Νικολά Σαρκοζί «είχε αποτύχει».

Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι «δεν έκρυψε ποτέ» τη σοβαρότητα της κρίσης, αν και αναγνώρισε ότι «δεν υπογράμμισε επαρκώς την υποβάθμιση της γαλλικής ανταγωνιστικότητας».

Ads

Η αποτυχία της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις δημοτικές εκλογές, σχολιάστηκε ως «τιμωρία». «Ακούω την οργή, δεν είμαι κουφός, βλέπω τη δυσαρέσκεια», είπε υποσχόμενος την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ήδη μειούμενη δημοτικότητα του Ολάντ, δέχθηκε ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα όταν δημοσίευθηκε το ροζ σκάνδαλο που ενέπλεκε τον ίδιο και την ηθοποιό Ζουλί Γκαγιέ.