Το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo, του Χανς – Βερνερ Ζιν, απαντά στις συζητήσεις του Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ότι η Ελλάδα δεν έχει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά πρωτογενές έλλειμμα. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, ο ίδιος οικονομολόγος έλεγε πως το να μιλά η Ευρώπη για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί παραπλάνηση. 

Ads

Όταν εξαιρείς έναν σημαντικό αριθμό δαπανών, πετυχαίνεις πάντα πλεόνασμα, υποστηρίζει o Χανς – Βέρνερ Ζιν. Σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle ο γνωστός οικονομολόγος, ο οποίος έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνει: «Η Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανένα πρωτογενές πλεόνασμα, πρόκειται για μια πληροφορία που διαδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης και η οποία είναι λανθασμένη». Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει, «η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα. Για τη δική του συνεισφορά, όμως, το ΔΝΤ δεν συνυπολογίζει ένα μέρος του ελλείμματος. Αυτός όμως είναι ο ορισμός του ΔΝΤ και όχι της Eurostat ή άλλων στατιστικών υπηρεσιών».

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν χθες στις εαρινές προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε αισιόδοξη μιλώντας για ρυθμούς ανάπτυξης ήδη από το 2014 και για πτωτική πορεία της ανεργίας. Το Eurogroup ανακοίνωσε ότι τυχόν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν το φθινόπωρο όταν θα συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι αρκετό από μόνο του.