Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσαν αξιωματούχοι. Άλλοι δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα διασταυρούμενα πυρά, σύμφωνα με αξιωματούχους της διοίκησης της περιφέρειας του Ντονέτσκ. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες των νέων εχθροπραξιών. Ελεύθεροι αφέθηκαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ που είχαν αιχμαλωτιστεί από αυτονομιστές.

Ads

Οι ταυτότητες των θυμάτων δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Σύμφωνα με ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος ο οποίος επικαλείται ιατρικές πηγές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον πέντε και έχουν τραυματιστεί άλλοι δεκαεπτά άνθρωποι.

Η Κραματόρσκ, περίπου 15 χλμ. νότια της Σλαβιάνσκ, έγινε πεδίο βίαιων συγκρούσεων μετά την διαταγή της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο να αρχίσει μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση και να κατασταλούν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ads

Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν το αρχηγείο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. Εικόνες που μετέδωσαν ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα απεικονίζουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να κινούνται στους δρόμους της πόλης.

Ο Βασίλ Κρουτόφ, επικεφαλής του κέντρου αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, είχε δηλώσει νωρίς το απόγευμα ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη σφοδρές μάχες στην Κραματόρσκ. «Υπάρχουν πυροβολισμοί και συγκρούσεις στο Κράματορσκ. Αυτό που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή Ντονέτσκ και στις ανατολικές περιοχές δεν είναι απλά μια βραχύβια εξέγερση, είναι πόλεμος», δήλωσε .

image

Προηγουμένως, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανέφερε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πύργο της τηλεόρασης στο Κραματόρσκ, κοντά στο προπύργιο των ανταρτών της Σλαβιάνσκ όπου την Παρασκευή μαίνονταν σφοδρές μάχες.

Ο Αβάκοφ τόνισε ότι δεν θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού κατά της ένοπλης εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία που άρχισε πριν από ένα μήνα. «Η ενεργή φάση της επιχείρησης συνεχίστηκε τα ξημερώματα. Δεν σταματάμε», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook χωρίς να δώσει πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Στις επιχειρήσεις της Παρασκευής σκοτώθηκαν «πολλοί φιλορώσοι», σύμφωνα με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας, ενώ τουλάχιστον δύο ουκρανοί πιλότοι έχασαν τη ζωή τους όταν φιλορώσοι κατέρριψαν δύο ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι πάνω από 130 άτομα συνελήφθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση στην Οδησσό, όπου περίπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φωτιά που ξέσπασε σε κτίριο όπου στεγάζονται γραφεία συνδικάτου και της εμπορικής ένωσης της πόλης, στη διάρκεια συγκρούσεων την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, οι οδομαχίες στο Κραματόρσκ τη νύχτα προκάλεσαν το θάνατο άλλων 10 ανθρώπων. Το Σάββατο ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει έναν άνθρωπο να πέφτει στο κενό για να γλιτώσει από τη φωτιά στην Οδησσό.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί στην Οδησσό

Ουκρανία: Σαμποτάζ από τη Ρωσία

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) κατήγγειλε σήμερα μια «εξωτερική» ανάμειξη στα φονικά επεισόδια βίας που εκτυλίχθηκαν χθες στην Οδησσό, τα οποία, σύμφωνα την SBU, «συντονίσθηκαν από ομάδες σαμποτάζ από τη Ρωσία». «Οι προκλήσεις στην Οδησσό πραγματοποιήθηκαν με μια εξωτερική ανάμειξη και χρηματοδοτήθηκαν από δύο πρώην ανώτερους αξιωματούχους» του καθεστώτος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι δύο αυτοί άνδρες «κρύβονται» στη Ρωσία, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας. 

Ρωσία: Κίεβο και Δύση υπεύθυνοι για την αιματοχυσία

Από τη πλευρά του, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι τόσο οι αρχές του Κιέβου όσο και οι υποστηρικτές τους στη Δύση είναι άμεσα υπεύθυνοι για την αιματοχυσία στην ουκρανική πόλη της Οδησσού, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Το Κίεβο και οι δυτικοί χορηγοί του ουσιαστικά προκαλούν την αιματοχυσία και φέρουν άμεση ευθύνη γι αυτό», μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti επικαλούμενο δηλώσεις στον Τύπο του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος κατηγόρησε τις αρχές του Κίεβου ότι όχι μόνο είναι ανεύθυνες αλλά μετείχαν άμεσα στο «έγκλημα» που διαπράχθηκε στην Οδησσό. Πρόσθεσε ότι αυτοί που θεωρούν τη «χούντα» του Κιέβου νόμιμη κυβέρνηση μετείχαν επίσης στο «έγκλημα».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία εκφράζει τη βαθιά λύπη της για την ουκρανική «έγκριση» της «επιχείρησης αντιποίνων» στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τις χώρες της Δύσης.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 12 ευρωπαίοι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που είχαν αιχμαλωτιστεί από ρωσόφιλους αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. «Και τα 12 πρόσωπα που υπήρχαν στη λίστα μου απελευθερώθηκαν», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Λούκιν στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

image
Φωτογραφία: EPA

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι φιλορώσοι αυτονομιστές έθεταν τον όρο να αφεθούν ελεύθεροι μόνο υπό την εποπτεία του Ρώσου απεσταλμένου Βλάντιμιρ Λούκιν, ο οποίος έχει σταλεί από τη Μόσχα και βρίσκεται στην Ουκρανία.

ΗΠΑ: Να αποκατασταθεί η τάξη

Το Σάββατο οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα το Κίεβο και τη Μόσχα να «αποκαταστήσουν την τάξη» μετά τα «απαράδεκτα» βίαια επεισόδια που προκάλεσαν τον θάνατο 31 ανθρώπων την Παρασκευή στην Οδησσό. «Η βία και η αταξία που προκάλεσαν τόσους πολλούς θανάτους και παράλογους τραυματισμούς είναι απαράδεκτες», δήλωσε η Μέρι Χαρφ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Καλούμε τις δύο πλευρές να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της ειρήνης, του νόμου και της τάξης», πρόσθεσε.

«Οι εξελίξεις στην Οδησσό υπογραμμίζουν δραματικά την ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία», επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απευθύνοντας έκκληση για την «άμεση τήρηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στη Γενεύη στις 17 Απριλίου» μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.

EE: Να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα

«Τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην τραγική απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών (σ.σ. στην Οδησσό) πρέπει να τώρα να εξιχνιαστούν με μια ανεξάρτητη έρευνα και οι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» τόνισε η Κάθριν Άστον, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική σε ανακοίνωσή της, ενώ κάλεσε να «μην υπάρξει εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής για την υποδαύλιση περισσότερου μίσους, περισσότερων διχασμών και περισσότερης ασύδοτης βίας».