Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να ξεκινήσει η συμφωνημένη με τους ευρωπαίους εταίρους συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Ads

Το Ταμείο απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι «χρονοτριβεί» στο μέτωπο του χρέους, όπως έχει παραδεχτεί πως έπραξε στην υπόθεση του PSI στα πρώτα στάδια του προγράμματος, ενώ σχολίασε πως υπάρχει χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέψει στην διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος είπε πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ σημείωσε ότι μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση μετά από αυτό το διάστημα. Κάτι τέτοιο θα «αποτελέσει μέρος της 6ης αξιολόγησης». Οι επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα αναμένονται μετά τα μέσα Μαΐου, οπότε και θα εξεταστούν τα συμπεράσματα της 5ης αξιολόγησης. 

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου χαρακτήρισε δε, την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat ως ένα «σημαντικό ορόσημο» για την Ελλάδα και ένα «σημάδι προόδου»
Αναφορικά με τυχόν χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ο κ. Ράις επαναβεβαίωσε πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ, που λήγει το 2016, είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες. 

Ads