Εκατοντάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν στα μέσα Απριλίου με εθνοτικά κριτήρια από τα στρατεύματα του πρώην αντιπροέδρου του Σουδάν Ρικ Μάκαρ, στο Νότιο Σουδάν, και ειδικότερα στην περιοχή της Μπέντιου, όπου βρίσκονται πετρελαιοπηγές.

Ads

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι ένοπλες δυνάμεις του Μάκαρ σκότωσαν περισσότερους από 200 ανθρώπους σε ένα τέμενος και πολλούς ακόμη σε μια εκκλησία, σε κτίρια που είχαν εγκαταλειφθεί από τον ΟΗΕ και στο νοσοκομείο της Μπέντιου, πρωτεύουσα του βόρειου κρατιδίου Ουνιτέ, που ανακατέλαβαν στις 15 Απριλίου από τα στρατεύματα του προέδρου του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ.

«Όταν οι στρατιώτες του Ρικ Μάκαρ κατέλαβαν την Μπέντιου εντόπισαν άμαχους και ξένους σε διάφορα σημεία όπου είχαν βρει καταφύγιο και σκότωσαν εκατοντάδες από αυτούς με βάση την εθνότητα ή την εθνικότητά τους», ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή.

Οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Κίιρ και του Μάκαρ έχουν και έντονα εθνοτικά στοιχεία καθώς οι δυο τους προέρχονται αντίστοιχα από τους Ντίνκα και Νουέρ, δύο λαούς που είχαν συγκρουστεί και στον εμφύλιο πόλεμο (1983-2005) που κατέληξε στην ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν τον Ιούλιο του 2011. Σε πολλές περιπτώσεις οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει από τις 15 Δεκεμβρίου στην περιοχή έχουν έντονο εθνοτικό χαρακτήρα.