Η ατιμωρησία, η υπερβολική βία και οι δεσμοί με τη Χρυσή Αυγή είναι οι μάστιγες της Ελληνικής Αστυνομίας σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο “Κράτος εν κράτει: Κουλτούρα κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία”. 

Ads

Από την διερεύνηση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, διαπιστώθηκε ότι δέκα αστυνομικοί είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με εγκληματικές δραστηριότητες οι οποίες έχουν αποδοθεί σε μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Ακόμη, η έκθεση παρουσιάζει πολλές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας, ενώ εξετάζει λεπτομερώς τις ρίζες και τη φύση του ελλείμματος λογοδοσίας της ελληνικής αστυνομίας, καθώς και την αποτυχία της να διεξάγει άμεσες, διεξοδικές και αμερόληπτες έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η αποτυχία στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ο παγιωμένος ρατσισμός, η χρήση υπερβολικής βίας και η βαθιά ριζωμένη κουλτούρα ατιμωρησίας αποτελούν μάστιγα για την ελληνική αστυνομία. Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να αναγνωρίσουν -και πόσω μάλλον να αντιμετωπίσουν- τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς και τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία», δήλωσε η Jezerca Tigani, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Ads

«Είναι επείγουσα η ανάγκη να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης καταγγελιών για την αστυνομία, ο οποίος θα διερευνά ισχυρισμούς για παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στις δομές επιβολής του νόμου», πρόσθεσε. 

Η Διεθνής Αμνηστία εδώ και αρκετά χρόνια επισημαίνει παράνομη συμπεριφορά από πλευράς αστυνομικών στην Ελλάδα, και στην έκθεση τονίζει πως τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί τα τελευταία δυο χρόνια. Αναφέρεται και στο πρόσφατο γεγονός με τον θάνατο ισοβίτη στις φυλακές Νιγρίτας, αλλά και στην αύξηση επιθέσεων κατά προσφύγων, μεταναστών, Ρομά και ΛΟΑΤ. Η οργάνωση συμπέρανε πως η αστυνομία έχει αποτύχει να εμποδίσει τέτοιες επιθέσεις ή να διερευνήσει το κίνητρο μίσους που κρύβουν. 

«Με τις ενέργειές της η ελληνική αστυνομία ανέχεται τη δράση ξενοφοβικών ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες στοχοποιούν όποιον δεν συμμορφώνεται με την άποψή τους για το τι αποτελεί “κανονική κοινωνία”», δήλωσε η Jezerca Tigani και συμπλήρωσε πως «οι αρχές χρησιμοποιούν αδιακρίτως την αστυνομία ως εργαλείο. Αντί να διατηρεί την έννομη τάξη, η αστυνομία πολύ συχνά επιφορτίζεται με την καταστολή της διαμαρτυρίας και τη δίωξη μελών ευάλωτων ομάδων. Οι ενέργειές της δεν ελέγχονται από κάποιον ανεξάρτητο μηχανισμό και οι παραβιάσεις εκ μέρους αστυνομικών παραμένουν ατιμώρητες. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Χρυσή Αυγή, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται και στα γεγονότα που ακολούθησαν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να στέκονται άπραγοι μπροστά στο έγκλημα και τα ΜΑΤ να μην αντιδρούν όταν ακροδεξιοί πετούσαν πέτρες σε διαδηλωτές αντιφασίστες στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν. 

Επίσης, κάνει αναφορά στην επιχείρηση “Ξένιος Ζευς”, και φιλοξενεί μαρτυρίες μεταναστών που καταγγέλλουν κακομεταχείριση από την αστυνομία, όπως και στην δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμαν, όπου οι αρχές δεν συμπεριέλαβαν στο κατηγορητήριο το ρατσισικό κίνητρο.