Στα 48 εκατ. ανήλθαν οι άνεργοι στα 34 κράτη μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ads

 
Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 15 εκατ. σε σχέση με το 2007.  «Οι προοπτικές απασχόλησης επιδεινώθηκαν κυρίως για τους νέους και τους ανειδίκευτους εργαζόμενους. Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι επλήγησαν λιγότερο αυτή τη φορά», υπογράμμισε η Μόνικα Κέισερ, επικεφαλής της υπηρεσίας κοινωνικών υποθέσεων του ΟΟΣΑ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης.
 
Όπως σημειώνεται στην έκθεση η μείωση των δημοσίων δαπανών στην εκπαίδευση και την υγεία (κατ’ αναλογία με το ΑΕΠ) που καταγράφεται στις μισές χώρες του ΟΟΣΑ, μπορεί να προκαλέσει «λυπηρές κοινωνικές συνέπειες» μακροπρόθεσμα και να επιδεινώσει τις ανισότητες.
 
«Οι κοινωνικές πολιτικές πρέπει να καταρτίζονται ώστε να είναι αποτελεσματικές τόσο σε καιρούς ευνοϊκούς όσο και σε χαλεπούς», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ καλώντας τις κυβερνήσεις να «κοιτάξουν πέρα από την πρόσφατη κρίση» για να «επεξεργαστούν κοινωνικές πολιτικές ικανές να αντισταθούν στην επόμενη κρίση». Όπως τονίζει «η αναβολή των μεταρρυθμίσεων, λόγω της ύφεσης θα ήταν λάθος».