Το αποτέλεσμα της διπλής αναμέτρησης του Μαΐου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις εσωκομματικές εξελίξεις όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά επίσης στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΔΗΜΑΡ. Μπορεί τα φώτα να πέφτουν στο κόμμα του Ευ. Βενιζέλου επειδή δείχνει ευάλωτο λόγω της σύγκρουσης με τον Γ. Παπανδρέου και της δημοσκοπικής συρρίκνωσης, όμως δεν είναι αυτός ο μόνος πολιτικός αρχηγός που περιμένει με αγωνία τι θα βγάλει η κάλπη. Ειδικότερα:

Ads

 
Νέα Δημοκρατία: Η Ντόρα Μπακογιάννη προτρέπει τον Αντώνη Σαμαρά να απευθυνθεί στο κοινωνικό κέντρο (το επανέλαβε χθες στην εκπομπή Ανατροπή στο Μέγκα) και η παρέμβασή της δεν είναι απλώς μια φιλική συμβουλή. Κυκλοφορεί ευρέως ότι υπάρχει μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την πρώην υπουργό για την επιλογή της ως Επιτρόπου και λέγεται ότι αυτό «έκλεισε» όταν η ίδια εγκατέλειψε τη ΔΗΣΥ για να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία.

Ακόμη ο Α. Σαμαράς δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, η ίδια περιμένει ένα τηλεφώνημα που δεν γίνεται και δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου στο οποίο μπορεί να δούμε εκτός από το όνομα του Φαήλου Κρανιδιώτη, εκείνο του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ενώ ακούγεται ως πιθανή η υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη. Είναι σαφές ότι η πρώην ΥΠΕΞ θα ήθελε να έχει ρόλο και λόγο σε όσα αφορούν το ευρωψηφοδέλτιο, πολύ περισσότερο όταν αρκετοί πιστεύουν ότι θα δεχόταν και να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου εφόσον της το πρότεινε ο Α. Σαμαράς. Αυτή η πρόταση, όμως, δεν έχει γίνει και κατά συνέπεια έχουν βάση οι εκτιμήσεις κατά τις οποίες αν τα πράγματα δεν πάνε καλά για τη ΝΔ στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές η Ντόρα Μπακογιάννη θα του βγάλει το λογαριασμό.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος για την κυβερνητική πολιτική στις εκλογές του Μαΐου και ο πήχυς τοποθετήθηκε πολύ ψηλά. Αυτό σημαίνει ότι αν το αποτέλεσμα δεν φέρει πολιτικό σεισμό ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί εκ των πραγμάτων σε αμηχανία γιατί η στρατηγική του συνίσταται στην άσκηση πίεσης για πρόωρες εθνικές εκλογές εφόσον αποδειχθεί – με το εκλογικό αποτέλεσμα – ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την πολιτική της νομιμοποίηση. Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πετύχει μεγάλο προβάδισμα στις ευρωεκλογές και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό, αναμένεται να αναζωπυρωθεί η ένταση ανάμεσα στην πλειοψηφία και τη μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας.
 
ΠΑΣΟΚ: Η Χ. Τρικούπη αισιοδοξεί ότι η Ελιά θα καταφέρει να πάρει ένα ποσοστό γύρω στο 7% το οποίο θα παρουσιαστεί ως επιτυχία και χάρη στο οποίο θα γίνει προσπάθεια από τους βενιζελικούς να διατηρηθεί η εσωκομματική ειρήνη. Ωστόσο, η σύγκρουση με τους παπανδρεϊκούς είναι βαθιά, ενώ αρκετοί θα ανησυχούν ότι το 7% στις εθνικές εκλογές, λόγω της σκλήρυνσης του διπολισμού και του εκλογικού διλήμματος, μπορεί να γίνει μικρότερο. Ο Ευ. Βενιζέλος διαψεύδει με οργή τις πληροφορίες ότι ενδιαφέρεται για τη θέση του Επιτρόπου, αλλά δεν είναι λίγοι εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ όσοι  πιστεύουν ότι αναζητά μια τέτοια διέξοδο.

ΔΗΜΑΡ: Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του Φώτη Κουβέλη και θα γίνει εκεί μια δύσκολη συζήτηση γιατί οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό για τη ΔΗΜΑΡ που πρέπει να εκλέξει οπωσδήποτε έναν ευρωβουλευτή για να μην μπει σε σοβαρή περιδίνηση την επόμενη μέρα.

Ads