Σε δύο μήνες θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές, σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης. Οι τρέχουσες τάσεις δείχνουν πως για αρκετά χρόνια ακόμη οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης και των ιδίων πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι κλειστές. Ωστόσο, αυτά δεν συζητιούνται προεκλογικά. Του Θεόδωρου Κουτρούκη*

Ads

Οι υποψήφιοι κοινής κοπής άρχισαν ήδη να διανθίζουν την καμπάνια τους με πολυάριθμές υποσχέσεις, χωρίς να πιστεύουν ούτε λέξη από αυτά που λένε. Αντίθετα περιφέρονται στους ανά γειτονιά καφενέδες επιδιώκοντας με κούφια λόγια να συλλέξουν ψήφους.

Το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών υποσχέσεων θα είναι ανεφάρμοστο. Δεν είναι ότι οι υποψήφιοι έχουν απαραίτητα κακές προθέσεις. Απλώς το σημερινό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση είναι τόσο ασφυκτικό, ώστε τα περιθώρια ελιγμών από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης θα είναι ελάχιστα. Τα περισσότερα αυτοδιοικητικά προγράμματα διαπνέονται από την λαϊκίστική λογική της προ του Μνημονίου εποχής, αλλά ο θησαυρός θα είναι…άνθρακες.

Πριν από την κρίση οι Έλληνες είχαν την πολυτέλεια να εκλέγουν σε νευραλγικές θέσεις ανθρώπους που δεν διέθεταν πάντοτε τις αναγκαίες δεξιότητες. Τα αστεία τελείωσαν. Οι επόμενοι αιρετοί θα πρέπει να διαχειριστούν φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα διαθέτοντας ελάχιστα εργαλεία παρέμβασης.

Ads

Η ανεργία, τα λουκέτα των μικρομεσαίων, το πρόβλημα στέγασης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας είναι θέματα που δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακές φιέστες, ούτε με lifestyle προσεγγίσεις.

Οι νέοι αιρετοί πρέπει να διαθέτουν ηγετικές και διοικητικές ικανότητες. Να απολαμβάνουν την έξωθεν καλή μαρτυρία για την ηθική τους ακεραιότητα, εικόνα που θα ενισχυόταν αν δημοσιοποιούσαν την φορολογική και ασφαλιστική τους ενημερότητα, τα έντυπα Ε1 και Ε9 της φορολογικής τους δήλωσης καθώς και μια δήλωση «πόθεν έσχες» των περιουσιακών τους στοιχείων.

Κρίσιμα στοιχεία θα ήταν η ιδεολογία και το όραμα καθώς και τα πεπραγμένα των υποψηφίων στην αυτοδιοίκηση ή άλλους οργανισμούς καθώς και η συμμετοχή σε κοινωνικά κινήματα, δράσεις εθελοντισμού και αλληλεγγύης, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Υπάρχει ελπίδα να εμφανιστούν δήμαρχοι που δεν έρχονται από τον… Άρη, και δημοτικοί σύμβουλοι που δε θα είναι από την Αφροδίτη; Η απάντηση θα μπορούσε να είναι θετική:

  • Αν εκλεγούν άνθρωποι που διαθέτουν ειδικές ικανότητες διαχείρισης σε πολύ αντίξοες συνθήκες.
  • Αν σκιαγραφηθεί ένα κοινό όραμα και αναπτυξιακό πρόγραμμα  και μελετηθεί πως θα κινητοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, ΕΣΠΑ, Jessica, URBACT II, ΕΤΕπ, ΟΑΕΠ, ΕΤΕΑΝ, κ.λπ.) και τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα
  • Αν εφαρμοσθεί μια νέα αντίληψη διαχείρισης των ΟΤΑ και των τοπικών υποθέσεων που θα καταδικάζει την συνήθη πελατειακή διαχείριση.
  • Αν συστηθεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, που θα μελετήσει τα τρέχοντα προβλήματα και παρουσιάσει κοστολογημένες και υλοποιήσιμες λύσεις για αυτά.

Οι αυριανοί αιρετοί θα πρέπει να κομίζουν καινοτόμες ιδέες και να βρίσκονται δίπλα στους χειμαζόμενους πολίτες στις μικρές επιχειρήσεις, τα σχολεία, τα στέκια των ανέργων, τα χωράφια, τα υπνωτήρια των αστέγων, τους ξενώνες των κακοποιημένων γυναικών, τα εργοστάσια που απεργούν, τα ΚΑΠΗ, τα συσσίτια των απόρων.-

Άρθρο δημοσιευμένο με βάση το δημόσιο διάλογο στο tvxs.gr, στα πλαίσια της Έρευνας για την Κρίση της Κρυσταλίας Πατούλη, για το “τί να κάνουμε;

image

*Ο Δρ. Θεόδωρος A. Κουτρούκης είναι οικονομολόγος της εργασίας και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Ιωαννίνων, Θράκης, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Καβάλας, την ΑΣΠΑΙΤΕ και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Είναι Μεσολαβητής – Διαιτητής συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ΟΜΕΔ και αξιολογητής προγραμμάτων ΕΚΤ. Συμμετείχε σε ευρωπαϊκά δίκτυα ερευνητών, εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και σε πολλά συνέδρια.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται σε θέματα αγοράς εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης, εργασιακών σχέσεων, εκπαίδευσης ενηλίκων, οικονομικής των ανθρώπινων πόρων, διαπραγματεύσεων και επιχειρηματικότητας. Στο έργο του περιλαμβάνονται δέκα βιβλία και πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων.

Διαβάστε επίσης στο tvxs.gr: