Μαθήματα διαχείρισης θυμού επιχορηγούμενα από την ΕΕ προβλέπεται να παρακολουθήσουν 4.000 εφοριακοί στην Ελλάδα τους επόμενους έξι με οκτώ μήνες, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν ευκολότερα εξοργισμένους φορολογούμενους, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian».

Ads

«Σήμερα, στην Ελλάδα, όλοι είτε δυσφορούν είτε εξοργίζονται όταν πρέπει να πάνε να πληρώσουν στην εφορία… Υπάρχουν πολλά αρνητικά συναισθήματα… όσον αφορά την καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών, τα μαθήματα ψυχολογικής και συναισθηματικής ευφυΐας κατέστησαν απαραίτητα», αναφέρει ο Φώτης Κουρμουρής, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο τμήμα δημόσιων εσόδων, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Καθώς οι φόροι στο μέσο Έλληνα συνεχώς αυξάνονται, την ώρα που οι πλούσιοι και «συνδεδεμένοι» θεωρείται ότι την γλιτώνουν πλαγίως, οι ελεγκτές βρίσκονται «στην κόψη του ξυραφιού» και βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λαϊκή οργή, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο προστίθεται ότι τους τελευταίους μήνες ελεγκτές έχουν εκδιωχθεί από απομακρυσμένα χωριά, πόλεις και νησιά, από έναν όλο και πιο απελπισμένο πληθυσμό.

Εν μέσω πρωτοφανούς φτώχειας και ανεργίας, η αποτυχία της κυβέρνησης να φέρει στη Δικαιοσύνη φοροφυγάδες υψηλού προφίλ, όπως τους 2.000 με καταθέσεις στην Ελβετία, εντείνει την αίσθηση της ανισότητας, σημειώνει ο Guardian. Επιπλέον, τα βάρη συνεχώς αυξάνονται, καθώς περίπου 30 νέοι φόροι έχουν επιβληθεί σε μία προσπάθεια να γεμίσουν τα άδεια δημόσια ταμεία, σημειώνεται.

Ads

Επίσης, η εφημερίδα υποστηρίζει πως «η υπομονή και η ευγένεια ήταν αξίες που έλειπαν παντελώς από τις επαφές ανάμεσα σε πολίτες και αξιωματούχους που είχαν το καθήκον να αποσπάσουν χρήματα από μερικούς από τους πιο ταλαντούχους φοροφυγάδες του κόσμου», προσθέτοντας πως μέχρι την οικονομική κατάρρευση της χώρας η διαχείριση θυμού ήταν έννοια άγνωστη στο υπουργείο Οικονομικών.

«Εισάγουν ένα νόμο που δεν καταλαβαίνει κανείς και κατόπιν τρεις ακόμη για την εφαρμογή του. Μέχρι οι άνθρωποι να έρθουν εδώ είναι ήδη πραγματικά εξοργισμένοι… Ξοδεύω 5-6 ώρες ημερησίως διαβάζοντας όλες τις νέες ρυθμίσεις και πάλι δεν προλαβαίνω. Η διαχείριση θυμού είναι καλή ιδέα, αλλά σε ένα τόσο ηλίθιο σύστημα δεν πρόκειται να κάνει καμία διαφορά», δηλώνει στον Guardian ο λογιστής Ηρακλής Γαναλόπουλος, περιμένοντας σε ένα ταμείο κεντρικής εφορίας στην Αθήνα.