Και την ερχόμενη εβδομάδα, μετά το Eurogroup της Δευτέρας, θα συνεχιστεί η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, καθώς σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν τη 10η Μαρτίου». Σημειώνεται πως την Πέμπτη ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι είναι αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα μέχρι τη Δευτέρα.

Ads

 
Οι επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών θα μεταβούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για το Eurogroup και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αθήνα, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
 
«Η αποστολή της τρόικας βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτήν τη στιγμή δίνεται έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την επιστροφή της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τη Δευτέρα, το Eurogroup θα συζητήσει σε ποιο σημείο βρίσκεται η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να επιτύχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Σάιμον ο Κόνορ, όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει συμφωνία πριν το Eurogroup της Δευτέρας.
 

Διαβάστε επίσης: «Χωρίς συμφωνία» στο Eurogroup της Δευτέρας

Σχετικά με τα αποτελέσματα των Stress Test που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη ο Ο Κόνορ δήλωσε πως η άσκηση διεξήχθη υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και είναι δική της ευθύνη, σημειώνοντας πως οι παράμετροι των stress tests δεν αποτελούν μέρος του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Ωστόσο, επισήμανε ότι τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν από το πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν θα φτάνουν, απαραιτήτως, το συνολικό ύψος των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης, γιατί οι τράπεζες πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να αντλήσουν κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές.

Ads

Εν τω μεταξύ χωρίς συμφωνία, αλλά με σύγκλιση απόψεων ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ.Βρούτση με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εξερχόμενο της συνάντησης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις τόσο για το θέμα των ομαδικών απολύσεων όσο και για το ζήτημα των εργοδοτικών εισφορών «είναι σε καλό δρόμο».

 
Όπως ανέφερε, το κείμενο που συγγράφεται από κυβέρνηση και τρόικα υιοθετεί για τα θέματα αυτά τις ελληνικές θέσεις. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ διατηρούν επιφυλάξεις και ενστάσεις για το εάν θα πρέπει να νομοθετηθεί η άρση του βέτο του υπουργού Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις. Ακόμη, επιδιώκουν η μείωση του μη μισθολογικού κόστους να γίνει αποκλειστικά μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και να μην υπάρξει μείωση της συμμετοχής των εργαζομένων.