Η σύσκεψη που θα γίνει το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει την αφορμή στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να διατρανώσουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στις πιέσεις της Τρόικας για υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Είναι μια μάλλον εύκολη επίδειξη ανυπακοής, αφού γνωρίζουν ότι οι εταίροι/πιστωτές δεν πρόκειται να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης πριν από τη διπλή αναμέτρηση του Μαΐου προσβλέποντας στη μακροημέρευσή της.

Ads

 
Στο Eurogroup της Δευτέρας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναμένεται να ληφθεί μία απόφαση θετική για την ελληνική πλευρά που θα απελευθερώνει την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για «πολιτική συμφωνία» και εννοούν ότι εφόσον υπάρξει βούληση, θα υπάρξει και αποτέλεσμα ανεξάρτητα από τις πραγματικές επιδόσεις στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής. Χθες έδιναν και έπαιρναν οι διαρροές για σύγκρουση και αδιέξοδο, ενώ οι ψυχραιμότεροι από τους εμπλεκόμενους στις συζητήσεις αναγνώριζαν ότι μάλλον δίνεται μια υπερβολική εικόνα που δεν αποδίδει την πραγματικότητα. Το κλισέ «εκβιάζουν για τρίτο μνημόνιο» έχει γίνει πια κουραστικό, αλλά αναμένεται να επαναληφθεί αρκετές φορές μέχρι τις ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας βρίσκονται εδώ γνωρίζοντας ότι δεν έχουν και πολλά να περιμένουν, αφού η χώρα κινείται σε προεκλογικό ρυθμό και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη συσπείρωση των δυνάμεών τους. Επομένως, τους βολεύει ένα σκηνικό ρήξης με τους δανειστές και η στροφή σε αντιμνημονιακή ρητορεία. Το ΠΑΣΟΚ αντιδρά για τα πέντε ευρώ στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ, ο Αδ. Γεωργιάδης τους θυμίζει ότι η δική τους κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση, μετά όμως αναγκάζεται να αναδιπλωθεί και η ρουτίνα του ενδοκυβερνητικού ανταγωνισμού στην παραγωγή εντυπώσεων συνεχίζεται.
 
Τα μπρος – πίσω είναι συνεχή. Το υπουργείο Εσωτερικών αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία – ρουσφέτι στους δημάρχους που τους προστατεύει από τυχόν ποινικές ευθύνες, πάλι κατόπιν πίεσης του ΠΑΣΟΚ, που όμως αποδέχτηκε την τοποθέτηση του τελευταίου υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή Γ. Παπαθανασίου στην διοίκηση των ΕΛΠΕ. Η Χαριλάου Τρικούπη εκδίδει ανακοινώσεις διαμαρτυρίας αλλά επί της ουσίας έχει καταπιεί την συγκεκριμένη απόφαση που συνιστά θεαματικό άδειασμα του Γ. Παπανδρέου αφού σηματοδοτεί έμπρακτη δικαίωση του προκατόχου του στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στις συζητήσεις που γίνονται με την Τρόικα είναι αυτό που αφορά τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μοιράσει το 70% σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ κάτι ψήνεται και για τους δικαστικούς, αλλά οι εκπρόσωποι των πιστωτών επιμένουν ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια σε ανέργους και οικογένειες που ζουν στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό. Το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να βγαίνει προς τα έξω αυτή η αντιπαράθεση γιατί πρόκειται για μια παραδοξότητα που εκθέτει την κυβέρνηση – να πιέζεται από τους νεοφιλελεύθερους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν να εγκαταλείψει τον πελατειασμό και να δείξει αλληλεγγύη σε εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο. Κι όμως, έχουμε φτάσει μέχρι εκεί.