Μετά τις απειλές της Δύσης για οικονομικές κυρώσεις και οικονομικό αποκλεισμό η Ρωσία περνάει στην αντεπίθεση σημειώνοντας πως σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις θα υπάρξουν και αντίποινα απειλώντας με «κραχ του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος». Παράλληλα η Μόσχα ανοίγει και το ενεργειακό μέτωπο με την Gazprom να ανακοινώνει πως από τον Απρίλιο θα σταματήσει την πώληση φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε μειωμένη τιμή. Στην Ευρώπη το ερώτημα που τίθεται είναι αν πλέον απειλείται και η τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο. 

Ads

 
Την Τρίτη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως προς το παρόν δεν χρειάζεται η χρήση στρατιωτικής βίας στην Κριμαία, ενώ χαρακτήρισε «πραξικοπηματική, στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας» τα γεγονότα στο Κίεβο, που οδήγησαν στην ανατροπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Την ίδια στιγμή η Κριμαία κινείται προς μια «ντε φάκτο» απόσχιση με την κυβέρνηση να έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου.
 
Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ δήλωσε πως η εταιρεία θα σταματήσει τη χορήγηση έκπτωσης στην Ουκρανία αλλά και θα αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου από τον προσεχή Απρίλιο. Παράλληλα πρότεινε τη χορήγηση δανείου, 2 έως 3 δις δολαρίων, στο Κίεβο ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της στην εταιρία καθώς η τελευταία διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να πληρώσει τις οφειλές του Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως το χρέος της Ουκρανίας στη Gazprom ανέρχεται στα 1,529 δισ. δολάρια και το Κίεβο έχει διαμηνύσει πως αδυνατεί να πληρώσει τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου.
 
Υπενθυμίζεται πως η έκπτωση στην τιμή πώληση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία είχε συμφωνηθεί το Δεκέμβριο στο πλαίσιο ενός πακέτου οικονομικής στήριξης που συμφωνήθηκε μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. «Δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν πληροί τις υποχρεώσεις της, δεν πληροί τις συμφωνίες για τη χορήγηση έκπτωσης που υπογράφηκαν ως τροποποίηση της σύμβασης, η Gazprom αποφάσισε να μην παρατείνει τη διάρκεια της έκπτωσης αυτής και αυτό θα ισχύσει από τον Απρίλιο», δήλωσε ο Μίλερ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
 
«Βεβαίως, το ύψος του χρέους είναι σημαντικό. Για την Gazprom, η πιο απλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση θα ήταν η χορήγηση στην Ουκρανία δανείου ύψους 2 έως 3 δισεκατομμυρίων για να ρυθμίσει το χρέος της του 2013 και για να πληρώσει τις τωρινές παραδόσεις φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

 
Ως απάντηση οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης ενός δανείου στο Κίεβο ύψος 1 δις δολαρίων με στόχο να καλυφθούν τα ενεργειακά χρέη προς τη Ρωσία. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters, φέρεται να ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων. Επίσης οι ΗΠΑ θα στείλουν τεχνικούς συμβούλους στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας καθώς και το υπουργείο Οικονομικών να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Την Τρίτη έφτασε στο Κίεβο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. 

Απειλείται η τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο;
 
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν για τον κίνδυνο έλλειψης φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχει άμεση απειλή για τις προμήθειες στην Ευρώπη, όπου τα αποθέματα είναι υψηλότερα λόγω του ήπιου χειμώνα, δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ και πρόσθεσε πως «ανησυχούμε ωστόσο για ασφάλεια των προμηθειών στην Ουκρανία». «Νιώθουμε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει μία ενιαία αγορά. Εάν η Ουκρανία διαμελιστεί, αυτό θα αποτελέσει ένα μειονέκτημα για την αγορά» τόνισε.
 
Ο Γκίντερ Έτινγκερ ανακοίνωσε εξάλλου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την Ουκρανία να αποπληρώσει το χρέος προς τη Ρωσία για την αγορά φυσικού αερίου. Σημειώνεται πως την Τρίτη οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες όπου συζήτησαν για τις ενεργειακές επιπτώσεις της αναταραχής στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες για αυτό το θέμα αναμενόταν να συνεχιστούν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου σε μια έκτακτη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη. 

Ads

Σημειώνεται πως ο μεγαλύτερος όγκος του ρωσικού φυσικού αερίου για να φτάσει στη Δυτική Ευρώπη περνά από τη Βαλτική θάλασσα και τον αγωγό Nordstream. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, περίπου 55 εκατομμύρια κυβικά διοχετεύονται κάθε χρόνο σε αυτόν τον αγωγό. Τα έσοδα της Ρωσίας από την διάθεση φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ΕΕ ανήλθαν μόνο τους πρώτους εννέα μήνες του 2013 σε 156 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από χώρες της ΕΕ στη Ρωσία έφθασαν τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Στο δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρεται πως ο Τομπίας Μπάουμαν, ειδικός  σε ζητήματα Ρωσίας στο γερμανικό Εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο, εκτίμησε ότι οι χώρες της Δύσης θα αναζητήσουν στο μέλλον άλλους πάροχους φυσικού αερίου για να διασφαλίσουν την τροφοδοσία τους με ενέργεια. «Η Γερμανία εξαρτάται κατά 30 με 40% από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή όμως και η Ρωσία εξαρτάται από τη Γερμανία διότι έχει σημαντικά έσοδα από την πώληση του φυσικού αερίου. Μακροπρόθεσμα όμως αναμένω ότι οι χώρες της Δύσης θα προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία και να διερωτηθούν αν η Ρωσία είναι ο κατάλληλος εταίρος», τονίζει.
 
Τόσο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, όσο και το υπουργείο Ενέργειας, καθησυχάζουν πως δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα στην τροφοδοσία της ΕΕ. Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνουν πως «οι δεξαμενές, τέταρτες σε χωρητικότητα παγκοσμίως, είναι γεμάτες», ωστόσο υπογραμμίζουν πως η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία που αντιμετωπίζει μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα. Το δημοσίευμα της Deutsche Welle καταλήγει σημειώνοντας πως: «Μια ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων θα μπορούσε να έπληττε όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και τις χώρες της ΕΕ. Έτσι θα μπορούσε να παγώσει, ενδεχομένως, τις εισαγωγές οχημάτων γερμανικής κατασκευής στην γοργά αναπτυσσόμενη ρωσική αγορά».