Τη βοήθεια της Ρωσίας ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας για την αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας» στην ημιαυτόνομη φιλορωσική περιοχή της νότιας Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται πως στην Κριμαία έχουν αναπτυχθεί ήδη ρωσικές δυνάμεις με πρόσχημα την «προστασία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας», ενώ οι ΗΠΑ διαμήνυσαν πως μια ρωσική επέμβαση σε ουκρανικό έδαφος θα αποτελέσει ένα «μεγάλο σφάλμα». Ήδη έχει προαναγγελθεί διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διεύρυνση της αυτονομίας, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο απόσχισης. «Ζητήσαμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει την κατάσταση και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μας βοηθήσει να σταματήσουμε τις επικίνδυνες εξελίξεις», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον Οργανισμό. 

Ads

 
«Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας», δήλωσε ο Σεργκέι Αξένοφ, νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας.
 
Σημειώνεται πως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τη νύχτα της Παρασκευής «άγνωστοι ένοπλοι που είχαν σταλεί από το Κίεβο επιχείρησαν να καταλάβουν κτίριο του υπουργείο Εσωτερικών της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας». Η Ρωσία κάνει λόγο για «ύπουλη προβοκάτσια» από τις νέες αρχές του Κιέβου που είχε ως στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις υπηρεσίες ασφαλείας στη χερσόνησο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή υπήρξαν θύματα αλλά δεν γίνεται αναφορά σε αριθμό.
 
«Χάρη στις αποφασιστικές ενέργειες των μονάδων αυτοάμυνας έγινε δυνατό να αποτραπεί η κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Εσωτερικών. Επιβεβαιώνεται η επιδίωξη γνωστών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Καλούμε όσους δίνουν παρόμοιες διαταγές στο Κίεβο σε αυτοσυγκράτηση. Θεωρούμε μέγιστη ανευθυνότητα την περαιτέρω κλιμάκωση της έτσι κι αλλιώς τεταμένης κατάστασης στην Κριμαία», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα προς τη Ρωσία για την ανάπτυξη δυνάμεων στην Κριμαία και το ενδεχόμενο μιας ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, διαμηνύοντας πως θα υπάρξουν συνέπειες. «Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι σχετικά με τις αναφορές για στρατιωτικές κινητοποιήσεις από μέρους της Ρωσίας μέσα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε:
 
«Κάθε παραβίαση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα προκαλέσει μεγάλη αποσταθεροποίηση. Οι ΗΠΑ μαζί τη διεθνή κοινότητα διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή». Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού για την Ουκρανία, απηύθυνε έκκληση για την άμεση αποστολή μιας ανεξάρτητης διεθνούς αποστολής διαμεσολάβησης στην Ουκρανία.
 
Από την πλευρά τους οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως η στρατιωτική παρουσία στην Κριμαία είναι σύμφωνη με τις ισχύουσες συνθήκες που έχοτυν υπογραφτεί μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου. Σημειώνεται ότι στην Κριμαία, και συγκεκριμένα στην Σεβαστούπολη βρίσκεται ο ρωσικός ναύσταθμος, ο οποίος αποτελεί την μοναδική απευθείας δίοδό τους σε νότιες θάλασσες. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, «η Ρωσία θα υπερασπιστεί σθεναρά και ανυποχώρητα τα δικαιώματα των εθνικά Ρώσων όπου και αν βρίσκονται».
 
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ κατηγόρησε τη Ρωσία για ένοπλη εισβολή, ενώ και ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, υποστήριξε πως «αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες». Μάλιστα ο Τουρτσίνοφ ανέφερε πως στην ουσία «η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008».

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη τόνισε πως η χώρα είναι «αρκετά ισχυρή για να αμυνθεί», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι έστειλε παρανόμως μη εγκεκριμένα «στρατιωτικά μέσα» στην Κριμαία. «Ζητήσαμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία σε όλη της τη σοβαρότητα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μας βοηθήσει να σταματήσουμε τις επικίνδυνες εξελίξεις», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Σεργκέγιεφ, στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν μπει στην Κριμαία περιλαμβάνονται δέκα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη και έντεκα ελικόπτερα τύπου Mi-24.

Ads