Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία. Προστασία από τη Ρωσία ζήτησε ο αποπεμφθείς Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με σημερινές του δηλώσεις, τονίζοντας ότι παραμένει νόμιμος αρχηγός του κράτους, ενώ ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Μόσχα έκανε δεκτό το αίτημά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται κρυμμένος στην ευρύτερη περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας και την Παρασκευή θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Την ίδια στιγμή σε κατάσταση μάχης έχουν τεθεί τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ νωρίτερα δεκάδες ένοπλοι ρωσόφωνοι κατέλαβαν το κτήριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία, υψώνοντας τη ρωσική σημαία και απέπεμψαν την τοπική κυβέρνηση. Κατόπιν οι ένοπλοι ανήγγειλαν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής. Το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να «μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα κλιμακώσουν την κατάσταση ή θα δημιουργήσουν παρεξηγήσεις». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, με τον τελευταίο να του ζητεί οι δύο χώρες να συνεργαστούν για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και την Ρωσία να επιμένει στην τήρηση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ Γιανούκοβιτς και διαδηλωτών την προηγούμενη εβδομάδα.

Ads

«Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις …αεροπορικές βάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού Yπουργείου Αμυνας, που ακολούθησε αυτή του Yπουργείου Εξωτερικών για την υπεράσπιση των Ρώσων της Ουκρανίας.

Η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με «σθεναρό και ανυποχώρητο» τρόπο, προειδοποιεί το ρωσικό Yπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία, την μοναδική περιοχή της Ουκρανίας με κατά πλειοψηφία ρωσικό πληθυσμό. «Το Υπoυργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στη διεθνή σκηνή τα δικαιώματα των συμπατριωτών της, θα αντιδρά σθεναρά και ανυποχώρητα όταν αυτά θα παραβιάζονται», αναφέρεται στο twitter του Υπουργείου.

«Έμαθα ότι τα κτήρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα», ήταν το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρετάφ Τσουρμπάροφ στο Facebook νωρίτερα την Πέμπτη, το οποίο μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ads

Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι στα δύο κτίρια κυματίζει η ρωσική σημαία. Σύμφωνα με το Associated Press, οι ένοπλοι φορούσαν μαύρες και πορτοκαλί κορδέλες (σύμβολο της νίκης της Ρωσίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο) και ανέβασαν πανό που έγραφε «η Κριμαία είναι Ρωσία».

image

Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία», λέγοντας πως η κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων στην Κριμαία έγινε από «εγκληματίες με στρατιωτικές στολές». Προειδοποίησε, δε, πως οιαδήποτε κίνηση ρωσικών δυνάμεων έξω από το ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης «θα εκληφθεί ως εχθρική ενέργεια». Δόθηκε διαταγή να ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών». Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή για να «αποτραπούν εξτρεμιστικές ενέργειες». Επίσης, προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο για οποιαδήποτε «στρατιωτική επίθεση» λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια. Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ είπε πως «η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι μέρος της Ουκρανίας».  

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ρ. Σικόρσκι χαρακτήρισε τις καταλήψεις στη Συμφερόπολη «δραστικό βήμα». «Προειδοποιώ αυτούς που το έκαναν και αυτούς που τους το επέτρεψαν, έτσι ξεκινούν οι περιφερειακές συγκρούσεις» είπε, λέγοντας πως «είναι πολύ επικίνδυνο παιχνίδι».

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν υπογράμμισε την έντονη ανησυχία του Βερολίνου και σημείωσε πως «το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί διάσπαση της χώρας».

Γιατσένιουκ: Είμαστε στο χείλος της κατάρρευσης

Το ουκρανικό κοινοβούλιο συμφώνησε την Πέμπτη να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού και πρότεινε να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού ο Αρσένι Γιατσένιουκ. Σημειώνεται ότι η σύνθεση της κυβέρνησης παρουσιάστηκε την Τετάρτη.

«Η χώρα μας είναι στο χείλος της οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης», δήλωσε ο Γιατσένιουκ, μετά την πρόταση να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, προειδοποιώντας ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει απειλές κατά της εδαφικής της ακεραιτότητας, ενώ δεσμεύθηκε να συνεχίσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας. 

Ο ίδιος, μιλώντας στο κοινοβούλιο, σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας θα πρέπει να λάβει αντιλαϊκές αποφάσεις ώστε να ξεπεράσει η χώρα την οικονομική κρίση. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βγούμε από την οικονομική κρίση από το να λάβουμε εξαιρετικά μη δημοφιλείς αποφάσεις», προειδοποίησε. Υπογράμμισε επίσης ότι μια συμφωνία με το ΔΝΤ είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της γρίβνα, του ουκρανικού νομίσματος. Σήμερα το ΔΝΤ, δια της Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα μεταβεί κλιμάκιό του στην χώρα

Με το βλέμμα στην Κριμαία κινήθηκαν σήμερα και οι ευρωπαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες στους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς οι γεωπολιτικές αναταραχές έχουν αφήσει να καλλιεργηθούν φόβοι για εμπλοκή της ΕΕ και της Ρωσίας σε μια επικίνδυνη διαμάχη. 

Την ίδια στιγμή, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, σύμφωνα, το οποίο η ΕΕ πρέπει να παράσχει στην Ουκρανία επείγουσα χρηματοδοτική στήριξη και να επιβάλει κυρώσεις κατά των υπευθύνων για τη βία στη χώρα.

Φόβοι για τους Έλληνες ομογενείς

Την ίδια στιγμή, καθώς φαίνεται ότι τα νεοναζιστικά πογκρόμ που έχουν στηθεί στην Ουκρανία με επιθέσεις κατά Εβραίων, κομμουνιστών αλλά και μειονοτήτων, έχουν θορυβήσει την ελληνική πλευρά, καθώς η ομογένεια στην Ουκρανία αριθμεί πάνω από 100.000 μέλη. Για αφωνία, σχετικά με τις επιθέσεις και το κλίμα εκφοβισμού εις βάρος των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία από νεοναζί, καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Να τοποθετηθεί σχετικά με τις καταγγελίες για απειλές και διώξεις σε βάρος μειονοτήτων της Ουκρανίας και Eλλήνων ομογενών, ζήτησε από την κυβέρνηση και το ΚΚΕ

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε απάντησή του έκανε λόγο για «μικροπολιτική εκμετάλλευση της κατάστασης». «Είναι κατώτερο των περιστάσεων, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδίως η κατάσταση των ομογενών μας στην Ουκρανία, να καθίστανται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Αν όσοι έκαναν δηλώσεις ζητούσαν να ενημερωθούν πριν τοποθετηθούν δημόσια για το ζήτημα αυτό, θα γνώριζαν τη σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. Η Ομοσπονδία αναφέρεται στη στενή και διαρκή συνεργασία της με την Πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα Γενικά μας Προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη και διαψεύδει αυτά που εκλαμβάνονται ως δεδομένα», αναφέρεται στην απάντηση. 

Πάντως η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας σε ανακοίνωσή της διαψεύδει επιθέσεις σε βάρους του ελληνισμού, και τονίζει ότι «οι 100.000 περίπου ομογενείς στην Ουκρανία παραμένουν ήσυχοι και νομοταγείς πολίτες».

Tweets about “#Ukraine #crimea”