Κακά οικονομικά μαντάτα για την κυβέρνηση. Η τρόικα έχει βάλει στο μικροσκόπιο τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο πάντως υπολείπεται έτσι κι αλλιώς του στόχου, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις. Παράλληλα το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο βρίσκεται υπό την αίρεση των Βρυξελλών ακόμη κι αν επιτευχθεί «δεν φτάνει». Οι δανειστές θέλουν, σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου για να προχωρήσουν σε νέα «συνδρομή» για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας. Στα προβλήματα προστίθεται και η επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για ανάγκη νέων κεφαλαίων 6 δισ. ευρώ το ΔΝΤ ανεβάσει το ποσό στα 20 δισ. ευρώ.
Ads
Σήμερα η τρόικα διάβηκε – μετά διαμαρτυριών των απολυμένων καθαριστριών – το κατώφλι του υπ. Οικονομικών θέτοντας επί τάπητος το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, πλήθος ζητημάτων που αφορούν σε δημοσιονομικά και εργασιακά ζητήματα αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μετά το τέλος της συνάντησης υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομικών υποστήριξε ότι η τρόικα αποδέχεται μεν ότι το 2013 επιτεύχθηκε πλεόνασμα, εξετάζει όμως τη «βιωσιμότητά» του τα επόμενα χρόνια. H ίδια πηγή υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 812 εκατ. ευρώ και σε αυτό θα προστεθούν έσοδα ύψους τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλες εισροές και έτσι θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ.
Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα το υπ. Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο του 2014 αγγίζει τα 835 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 415 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013 και υπολείπεται του στόχου για πλεόνασμα που φτάνει τα 955 εκατ. ευρώ.
Το πρωτογενές πλεόνασμα πάντως δεν είναι αρκετό για τους πιστωτές καθώς ο επίτροπος Όλι Ρεν όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή τόνισε ότι «δεν φτάνει» καθώς οι δανειστές θέλουν πλήρη εφαρμογή των όρων του Μνημονίου προκειμένου να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό εφόσον χρειαστεί.
«Τον Νοέμβριο του 2012, η Ευρωομάδα ανέφερε ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξετάσουν την σκοπιμότητα περαιτέρω μέτρων και συνδρομής όταν η Ελλάδα επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιτύχει δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ίσο προς 124 % του ΑΕΠ το 2020, και δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ σημαντικά χαμηλότερο από 110 % το 2022» είναι χαρακτηριστικά η απάντηση Ρεν.
Στα προβλήματα προστίθενται και οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Οι Financial Times, σε δημοσίευμά τους, αναφέρουν ότι την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για αναγκαία κεφάλαια 6 δισ. ευρώ οι δανειστές επιμένουν στα 20 δισ. ευρώ. Τραπεζικοί κύκλοι αποδίδουν το δημοσίευμα σε «διαρροές σκοπιμότητας» και υποστηρίζουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε στις διαρροές αυτές καθώς εμφανίζεται ενοχλημένο από την ενδεχόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Επίσης αναφέρουν ότι το ΔΝΤ χρησιμοποιεί στοιχεία προ διετίας.
Επιπλέον, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνουν λόγο για άσκηση «πολιτικών πιέσεων» από το ΔΝΤ, ενώ επικαλούνται και πρόσφατη συνέντευξη του Π. Τόμσεν στην οποία έκανε λόγο για «υγιές τραπεζικό σύστημα». Οι ίδιες πηγές διερωτώνται τι έχει αλλάξει και πώς έχει καταλήξει στο ποσό των 20 δισ. ευρώ το ΔΝΤ. Στην ενημέρωση που πραγματοποίησε η TτΕ στις διοικήσεις των τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα «τεστ αντοχής» της ΒlackRock υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ.
Η τρόικα πάντως θα δει την Πέμπτη τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο και θα συζητήσουν για τις κεφαλαιακές ανάγκες. Στέλεχος του υπ. Οικονομικών αν και ρωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα των Financial Times, δεν θέλησε να πει αν συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >