Αναγνωρίζει η Κομισιόν τον μεταβατικό Πρόεδρο της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ως νόμιμο. Ο Ολιβιέρ Μπαγί χαρακτήρισε τον διορισμό του δημοκρατικό και νόμιμο. Παράλληλα ΗΠΑ και ΕΕ προτείνουν να αρχίσουν άμεσα οι συζητήσεις της χώρας και του ΔΝΤ για ένα πακέτο στήριξης της χώρας. Την ίδια ώρα η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τις «νέες αρχές της Ουκρανίας» ενώ δεν ενημέρωσε σχετικά με την εκταμίευση δόσης 2 δις δολαρίων προς την Ουκρανία, την οποία είχε καθυστερήσει ως μέσο πίεσης απέναντι στην εκτράχυνση της κατάστασης στο Κίεβο τις προηγούμενες ημέρες. Στον αντίποδα το ενδεχόμενο χορήγησης χρηματοοικονομικής στήριξης στην Ουκρανία παράλληλα με αυτή που πιθανόν θα δώσει στο Κίεβο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ads

 
«Η ουκρανική βουλή, η οποία διόρισε τον Τουρτσίνοφ για να διαδεχθεί τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αποπέμφθηκε, πήρε μια απόφαση με πολύ ευρεία πλειοψηφία αυτό το Σαββατοκύριακο» επισήμανε ο Ολιβιέ Μπαγί, εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. «Σεβόμαστε την δημοκρατική και νόμιμη απόφαση την οποία έλαβε το ουκρανικό κοινοβούλιο» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:
Για μαζικές δολοφονίες καταζητείται ο Γιανούκοβιτς 

 
Η ΕΕ δεν αποκλείει «καμιά επιλογή» σε ό,τι αφορά στη χορήγηση χρηματοοικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, επισήμανε επίσης ο Μπαγί, τονίζοντας ωστόσο πως η όποια βοήθεια συμφωνηθεί να δοθεί θα συνδέεται με την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
 
«Η Ε.Ε. εργάζεται για τη χορήγηση (. . .) βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ουκρανική οικονομία» πρόσθεσε τονίζοντας ότι η επίσκεψη της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Κάθριν Άστον στο Κίεβο, συνέχισε ο Μπαγί, είχε στόχο να εξεταστούν οι διαθέσιμες επιλογές, «προϋποτιθέμενου ότι υπάρχει ένα κατάλληλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία – κι αυτός ο όρος είναι πολύ σημαντικός».
 
Ο ίδιος επισήμανε πως η Ε.Ε. συνεχίζει να προτίθεται να υπογράψει μια πολιτική συμφωνία και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων με την Ουκρανία, αλλά μόνον αφού εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση, ώστε «να εξασφαλιστεί ότι γίνεται μια εντελώς ανεξάρτητη επιλογή με την πλήρη υποστήριξη μιας σαφούς πλειοψηφίας». Οι συμφωνίες αυτές «τις οποίες είχαμε προτείνει παραμένουν πάντα στο τραπέζι», είπε ο Μπαγί.
 
Αντιδρώντας στις εξελίξεις, η Μόσχα δεν ενημέρωσε σχετικά με την εκταμίευση δόσης 2 δις δολαρίων προς την Ουκρανία, την οποία είχε καθυστερήσει ως μέσο πίεσης απέναντι στην εκτράχυνση της κατάστασης στο Κίεβο τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης, αργά τη νύχτα της Κυριακής, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «ενώπιον της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία και της ανάγκης για πλήρη ανάλυση της κατάστασης, αποφασίστηκε να ανακληθεί ο Ρώσος πρέσβης για διαβουλεύσεις στη Μόσχα».
 
Ακόμη ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σχολίασε ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμοποίηση των νέων αρχών της Ουκρανίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις αποφάσεις του ουκρανικού κοινοβουλίου για καθαίρεση του Προέδρου της χώρας και ουσιαστική ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση, «την οποία φαίνεται να αναγνωρίζουν ντε φάκτο οι ΗΠΑ και η ΕΕ ως κυβερνώσα παράταξη στην Ουκρανία» κάτι που κατά τον ίδιο αποτελεί «πολιτική εκτροπή».

Ads

Ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης από τις ΗΠΑ
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργαζόμενες με εταίρους σε όλο τον κόσμο, είναι έτοιμες να προσφέρουν στήριξη στην Ουκρανία καθώς προχωράει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται, για να ανακτήσει την οικονομική σταθερότητα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.
 
Όπως είπε η στήριξη αυτή μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με το ΔΝΤ προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν ευκολότερα και να επιτρέψουν στην Ουκρανία να επενδύσει περισσότερο στην υγεία και στην παιδεία ώστε να συμβάλει να αναπτυχθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας και να ενισχυθεί το κοινωνικό δίχτυ προστασίας της.