«Το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί τη λύση αλλά θέτει τις βασικές αρχές και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε προς αναζήτηση της λύσης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ειδική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στη Λευκωσία. Ο κύπριος πρόεδρος προχώρησε σε μια λεπτομερή ανάλυση των προνοιών του κοινού ανακοινωθέντος που συμφωνήθηκε με τους Τουρκοκυπρίους.

Ads

Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία της Κύπρου σημείωσε: «Σεβόμενος πλήρως τις διαφορετικές απόψεις, την καλώ, ανταποκρινόμενη στην κοινή επιθυμία του συνόλου των Ελληνοκυπρίων, να ενώσουμε δυνάμεις για αυτά που ακολουθούν».

Η λύση, επεσήμανε, «δεν θα έχει νικητές και ηττημένους, ούτε τη δυνατότητα επιβολής εξουσίας της μίας πλευράς επί της άλλης και θα παρέχει τη δυνατότητα συνύπαρξης, συνδημιουργίας και προκοπής μέσα σ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος». 

«Ειλικρινής πρόθεση και επιθυμία μου είναι η λύση του Κυπριακού το συντομότερο, με τρόπο που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους

Ads

Ο Νίκος Αναστασιάσης ανέφερε, ακόμη, ότι η Διακήρυξη διασφαλίζει τη μία και μόνη κυριαρχία, όπως καθορίζεται από το Χάρτη του ΟΗΕ, εξηγώντας ότι η κυριαρχία πηγάζει εξίσου από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριος και όχι από τις δύο κοινότητες. Διασφαλίζει επίσης τη μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα του ομόσπονδου κράτους καθώς και τη μία και μόνη ιθαγένεια του κράτους.

Τέλος, απευθυνόμενος σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σημείωσε «πως ξεκινούμε μια δύσκολη πορεία. Χρειάζεται συνεργασία, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι η σταθερότητα, η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους θα είναι προς όφελος του συνόλου και όποιου νόμιμου κατοίκου αυτής της χώρας. Χρειάζεται υπομονή και να μην επιτρέψουμε στο φανατισμό να μας μολύνει. ο χρόνος αφήνει ανεξίτηλα σημάδια σε βάρος όσων επηρεάζονται από τη παρούσα κατάσταση»