Πιέσεις για αποχώρηση από την πρωθυπουργία δέχεται ο Ενρίκο Λέτα με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Μ. Ρέντσι να διεκδικεί τον πρωθυπουργικό θώκο, αλλά και τον νυν κεντροαριστερό πρωθυπουργό να προβάλλει αντιστάσεις.

Ads

 
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle ορόσημο για τις εξελίξεις αποτελεί η συνεδρίαση της Πέμπτης του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την πρωθυπουργία της Ιταλίας: Είτε θα παραμείνει πρωθυπουργός ο Ενρίκο Λέτα, είτε θα τον αντικαταστήσει άμεσα ο Ματέο Ρέντσι.
 
Την Τετάρτη υπήρξε συνάντηση του Ενρίκο Λέτα με τον Ματέο Ρέντσι στο πρωθυπουργικό γραφείο χωρίς όμως να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα. Πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρουν πως οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους.
 
«Η τύχη μας καθορίζεται από την θεία Πρόνοια», δηλώνει ο Ενρίκο Λέτα, δείχνοντας πόσο αβέβαιη είναι η πολιτική αυτή στιγμή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, με την Corriere della Sera να σχολιάζει πως είναι ενδεικτικό της πίεσης που ασκεί ο Ρέντσι για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ιταλίας. Μάλιστα ο επικεφαλής των Δημοκρατικών φέρεται να έχει ήδη έτοιμη τη λίστα των πρωθυπουργών.
 
Η επίσημη αιτιολόγηση για την πρόθεση αντικατάστασης του Λέτα είναι πως η κυβέρνησή του δεν παράγει πλέον ουσιαστικό έργο και πως δεν βοήθησε όσο έπρεπε στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ωστόσο η Deutsche Welle σημειώνει πως υπάρχει και μια άλλη εξήγηση: Ο 40χρονος Ματτέο Ρέντσι φοβάται πως αν περιμένει μέχρι το 2015, για να γίνει πρωθυπουργός, μπορεί να «καεί», να χάσει την δημοτικότητά του.
 
Σε μια προσπάθεια να αντισταθεί στις πιέσεις που δέχεται ο Ενρίκο Λέτα παρουσίασε ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα με στόχο την έξοδο από την κρίση ενώ φέρεται να εξετάζει και έναν ευρύ ανασχηματισμό. Το πρόγραμμα με τίτλο «Δέσμευση για την Ιταλία» υποβλήθηκε στα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας, το Δημοκρατικό Κόμμα, τη Νέα Κεντροδεξιά και την Επιλογή Πολιτών.
 
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός επέκρινες τους επικριτές του τονίζοντας πως «ο καθένας πρέπει να πει τι πρόκειται να κάνει. Ιδίως εκείνοι που θέλουν να τον αντικαταστήσουν». «Τα κόμματα, αρχίζοντας από το δικό του, με τον γραμματέα Ματέο Ρέντσι, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Εξάλλου όπως τόνισε «το πολιτικό παιχνίδι πρέπει να γίνεται με ανοικτά χαρτιά, ενώ, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την πολιτική ένταση, δήλωσε «νηφάλιος σαν μοναχός ζεν».
 
Η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία συνεχίζεται και όπως επισημαίνουν σχολιαστές, τους οποίους επικαλείται η Deutsche Welle, για μια ακόμη φορά, προετοιμάζεται αλλαγή στην πρωθυπουργία χωρίς να έχουν εκφραστεί οι ψηφοφόροι και το γεγονός αυτό δεν θεωρείται, σίγουρα, ότι καλύτερο.