Αποσύρεται προσωρινά η διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών που στερεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε μετανάστες και ομογενείς. Η επίμαχη διάταξη θα επανέλθει στο νομοσχέδιο για την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή από οργανώσεις μεταναστών και αντιρατσιστικές κινήσεις. Την αντίθεσή της στην τροπολογία εξέφρασε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). «Πρέπει να αποσυρθεί αυτή η τροπολογία και να υπάρξει μια ρητή, δημόσια δέσμευση των κομμάτων του συνταγματικού τόξου γι’ αυτό», δήλωσε ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.

Ads

Η διάταξη, είχε ενταχθεί σε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εισήχθη απόψε στην Ολομέλεια για την «δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο» και καθορίζει τον τρόπο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άρθρο 3 της τροπολογίας, το οποίο αποσύρθηκε, θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα θεσπίζει την σταυροδοσία στις ευρωεκλογές και θα ρυθμίζει τον τρόπο ψήφου των ετεροδημοτών και το οποίο εισάγεται αύριο προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Αντίθετη η ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ τονίζει ότι πάγια θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν και παραμένει, στο πλαίσιο μιας εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής να ισχύσει το δικαίωμα του εκλέγειν για τους μετανάστες, αρχής γενομένης από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Σήμερα, μετά την αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει ως αντισυνταγματικό το δικαίωμα ψήφου μεταναστών και προκειμένου να μη τεθεί εν αμφιβόλω η νομιμότητα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, καλούμε την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα σε ειλικρινή διάλογο, μέσα από τον οποίο θα αναζητηθούν λύσεις που θα διασφαλίσουν το κύρος και τη νομιμότητα των Αυτοδιοικητικών εκλογών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Ads

Ραγκούσης: Να αποσυρθεί η τροπολογία

«Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΣτΕ είναι μία κακή απόφαση», δήλωσε ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, εξηγώντας πως «με  το παρόν, ισχύον Σύνταγμα της χώρας, η ελληνική Πολιτεία, με όποιον νόμο και αν φέρει, δεν μπορεί να δώσει δικαίωμα ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές όχι μόνο στους οικονομικούς μετανάστες, αλλά και στους ομογενείς.

«Δεν είπε η πλειοψηφία του ΣτΕ ότι όλοι όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια θα έχουν και δικαίωμα ψήφου. Άρα, η μόνη λύση, με δεδομένη την απόφαση αυτή του ΣτΕ, είναι να αλλάξει το Σύνταγμα και ρητώς το λέει και η απόφαση της πλειοψηφίας του ΣτΕ. Περιθώριο να ψηφίσουν λοιπόν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 οι νόμιμοι μετανάστες και οι ομογενείς δεν υπάρχει και όπως πάει σήμερα η τροπολογία στη Βουλή, πρέπει κατά τη γνώμη μου να αποσυρθεί», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης πως «κατά τη συνταγματική αναθεώρηση, θα πρέπει να συμπεριληφθεί ξεχωριστό άρθρο στο Σύνταγμα που προβλέπει ρητώς αυτή τη δυνατότητα, αλλά τότε θεωρήθηκε από τους εισηγητές των κομμάτων περιττή αυτή η διάταξη. Πρέπει να αποσυρθεί αυτή η τροπολογία και να υπάρξει μια ρητή, δημόσια δέσμευση των κομμάτων του συνταγματικού τόξου γι’ αυτό».