Το Βερολίνο έχει ήδη ανακοινώσει μέσω επίσημων διαρροών σε γερμανικά ΜΜΕ ότι έχει έτοιμο ένα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα “μνημόνιο μεταρρυθμίσεων”, θα συνεπάγεται δηλαδή δεσμεύσεις σε συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του στην Bild απέρριψε την πρόταση, επιμένοντας ότι δεν θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση. Στο βάθος της εικόνας υπάρχει η ανησυχία της κυβέρνησης ότι ένα τρίτο πακέτο, ακόμη και αν δεν προβλέπει μέτρα λιτότητας, θα εκληφθεί από την κοινή γνώμη ως παράταση της υπάρχουσας κατάστασης και θα ακυρώσει την επικοινωνιακή επιχείρηση για την ανάδειξη του τέλος της εποχής των μνημονίων και της Τρόικας.

Ads

Αλλά το παιχνίδι θα είναι σκληρό. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για έξοδο στις αγορές δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς τη συνεργασία και την υποστήριξη εταίρων/πιστωτών. Αν δεν εγγυηθεί η ΕΚΤ ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα όταν εκδοθούν, το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό και η προεκλογική καμπάνια της κυβέρνησης μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά. Πολύ περισσότερο όταν επίκειται έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και είναι το ΔΝΤ που ζητά δραστικές παρεμβάσεις για την απομείωση του χρέους αλλά ταυτόχρονα και διασφάλιση της κάλυψης των χρηματοδοτικών κενών της Ελλάδας έως το 2017.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εντυπωσιακά μεγάλο και θα χρησιμοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του για παροχές στους ασθενέστερους. Η ηγεσία της Eurostat αντέδρασε, ακυρώνοντας τις προσδοκίες που καλλιεργούνται από ελληνικής πλευράς και η Κομισιόν τη στήριξε. Παρόλα αυτά και χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η πιστοποίηση του τον Απρίλιο, θα ανοίξει το δρόμο και για τη μείωση του χρέους «με οποιονδήποτε τρόπο».

«Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που θα παρουσιάσει η Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται υψηλότερο, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ», ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ άσκησε κριτική στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής λέγοντας ότι διαψεύστηκε σε μία σειρά από περιπτώσεις όπως όταν υποστήριζε την «αδυναμία επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων παρά μόνο από το 2014» ή όταν υποστήριζε ότι «η Τρόικα αναμένει διορθωτικά μέτρα για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013».

Ads

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν πει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεργάτες τους ότι δεν θα δεχθούν νέο δάνειο και θα συγκρουστούν, αν χρειαστεί, με τους δανειστές προκειμένου να φτάσουν στις κάλπες χωρίς τη σκιά ενός νέου μνημονίου. Πιστεύουν ότι με την κυοφορούμενη αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω της επιμήκυνσης των δανείων και της μείωσης των επιτοκίων, θα σταλεί καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές που θα αντιδράσουν θετικά και ότι με την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στις 23 Απριλίου θα επιβεβαιωθεί το ελληνικό success story. Αναμένουν από το Γιούρογκρουπ της 5ης Μαίου μια ηχηρή δήλωση για την επιβράβευση της Ελλάδα μέσως μιας γενναίας απομείωσης του ελληνικού χρέους και θεωρούν ότι δεν πρέπει να αντικατασταθεί το τρέχον πρόγραμμα από νέο.

Στο μεταξύ, απανωτές δικαστικές αποφάσεις ακυρώνουν το μνημόνιο και δημιουργούν νέες δημοσιονομικές προκλήσεις, οι οποίες ακόμη δεν έχουν κοστολογηθεί. Επίσης, υπάρχουν εκκρεμότητες σε σχέση με την τήρηση συμβατικών δεσμεύσεων (απολύσεις κοκ) οι οποίες εκ των πραγμάτων θα έρθουν κάποια στιγμή στο προσκήνιο. Η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγή ατζέντας και ως προς αυτό διευκολύνεται από τη συζήτηση για τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θα ήθελαν να φτάσουν στις κάλπες με ανοιχτή μια αντιπαράθεση για τις τρύπες, τα ελλείμματα, την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής.