Εντοπίστηκε σε βάθος 73 μέτρων, κοντά στο Φαρμακονήσι, το σκάφος στο οποίο επέβαιναν μετανάστες και βυθίστηκε, κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης από το λιμενικό, παρασέρνοντας στο θάνατο 12 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Το Λιμενικό ανέσυρε τις σορούς τεσσάρων αγνοουμένων, ενός άνδρα, μιας γυναίκας, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού. Στην καμπίνα εντοπίστηκαν ακόμη τρεις σοροί, ωστόσο λόγω συνθηκών δεν κατέστη δυνατή η ανάσυρσή τους. Υπενθυμίζεται πως ακόμη δύο σοροί (μιας γυναίκας και ενός κοριτσιού) είχαν εντοπιστεί στα τουρκικά παράλια.

Ads

 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Σύνταγμα από μέλη της Αφγανικής κοινότητας και αλληλέγγυους. Οι συμμετέχοντας με κεριά και πανό ζήτησαν την απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα του ναυαγίου.
 
Το σκάφος εντοπίστηκε από το υδρογραφικό – ωκεανογραφικό πλοίου «Στράβων» του Πολεμικού Ναυτικού και στη συνέχεια στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού.
 
Σχετικά με την μη ανάσυρση των τριών σορών που εντοπίστηκαν στην καμπίνα τους σκάφους το Λιμενικό σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «λόγω των περιορισμένων διαστάσεων της καμπίνας του σκάφους, του μικρού χρόνου διάρκειας των συγκεκριμένων καταδύσεων καθώς και της επικινδυνότητας της συγκεκριμένης επιχείρησης, δεν κατέστη εφικτό να ανασυρθούν».
 
Επιπλέον το Λιμενικό σημειώνει ότι «λόγω των προαναφερόμενων αιτιών και σε συνεργασία με την αρμόδια ανακρίτρια το όλο εγχείρημα θα επανεκτιμηθεί, προκειμένου σταθμιστούν οι περαιτέρω ενέργειες ολοκλήρωσης της επιχείρησης».
 
Οι τέσσερις σοροί που ανασύρθηκαν θα μεταφερθούν με σκάφος του Λιμενικού στη Ρόδο όπου θα διενεργηθεί νεκροψία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η επιχείρηση βιντεοσκοπήθηκε και το υλικό θα αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα του Ναυτοδικείου που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας.