Αναβάλλεται επ’ αόριστον η κατάθεση του νομοσχεδίου για την οικογένεια στη γαλλική Εθνοσυνέλευση όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στον απόηχο των έντονων διαμαρτυριών από συντηρητικούς. Ένα από τα κύρια μέτρα του νομοσχεδίου προέβλεπε την παροχή «νομικών εργαλείων» ώστε να παρέχονται περισσότερα δικαιώματα στους γονείς και τα παιδιά των μη παραδοσιακών οικογενειών.

Ads

 
Οι πορείες «υπέρ της οικογένειας» σε Παρίσι και Λυόν, που κινητοποίησαν κυρίως ομάδες της δεξιάς που είχαν αντιτεθεί στο γάμο ομοφυλόφιλων, οδήγησαν την κυβέρνηση σε υποχώρηση από τις αλλαγές στην οικογενειακή νομοθεσία τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Κομβικό ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι έπαιξε η φθίνουσα δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ. Το προεδρικό μέγαρο διαμηνύει ότι το Παρίσι πρέπει να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας και ουσιαστικά προσπαθεί να αποφύγει τις εντάσεις.
 
Το γαλλικό πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν θα υποβάλει μεταρρύθμιση στο οικογενειακό δίκαιο πριν το τέλος του χρόνου. Το νομοσχέδιο, ανέφερε, χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας.
 
Η κυβέρνηση προσπάθησε τη Δευτέρα να καθησυχάσει πως το νέο νομοσχέδιο δεν θα νομιμοποιούσε την υποβοηθούμενη γονιμοποίηση για ζευγάρια γυναικών ή απόκτηση παιδιών με παρένθετη μητέρα για ζευγάρια ανδρών κάτι στο οποίο κυρίως αντιτίθενται οι συντηρητικοί. Κάτι τέτοιο εξάλλου δεν προβλεπόταν στην αρχική φάση της κατάρτισης του νομοσχεδίου.
 
Οι πιο πρόσφατες πορείες είχαν γίνει το Σαββατοκύριακο και είχαν συγκεντρώσει περίπου 100.000 πολίτες στο Παρίσι και στη Λυόν, οι οποίοι ως επί το πλείστον είχαν βρεθεί και στις πορείες του περασμένου χρόνου εναντίον της αναγνώρισης του γάμου ομοφυλοφίλων. Η κυβέρνηση πάντως δέχεται και βέλη εξ αριστερών για την υπαναχώρηση από το νομοσχέδιο.