Οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα καθώς πρέπει να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να θέσει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης, υποστήριξε, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Υπό αυτά τα δεδομένα, τόνισε, οι ευρωεκλογές θα είναι μια σκληρή πολιτική μάχη και η ψήφος δεν θα είναι χαλαρή. Επίσης, εμφανίστηκε ανοιχτός στο να γίνουν εκλογές από τη βάση του κόμματος για την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφέρθηκε και στη Συνδιάσκεψη με τους «58», στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανασύνταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, εκφράστηκαν επιφυλάξεις στελεχών του κόμματος για τις προθέσεις των «58».

Ads

Στην κατεύθυνση της ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς συμφωνήθηκε η συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής για τη Συνδιάσκεψη, στην οποία θα κληθούν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι ή στελέχη όλων των δυνάμεων και κινήσεων του χώρου, όπως οι «58», η «Δυναμική Ελλάδα» του Ηλία Μόσιαλου,  οι Οικολόγοι, αλλά και η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου, προκειμένου να γίνει ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια πολιτική «πανστρατιά» που θα καλύπτει τον πολίτικό χώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη ΝΔ.

Τα ονόματα που θα απαρτίσουν τις επιτροπές ενόψει των τρεχόντων θεμάτων θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για λόγους ενδοκομματικής ισορροπίας. Η επιλογή θα γίνει με κριτήρια ενωτικά και με προτεραιότητα στα νέα πρόσωπα, από όλα τα «στρατόπεδα» της Χαρ. Τρικούπη.

«Πάμε να κερδίσουμε το στοίχημα της οικονομίας και χάνουμε το στοίχημα της εθνικής ενότητας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο συνεδριάζει στη σκιά της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με τη ΔΗΜΑΡ ενόψει των Ευρωεκλογών.

Ads

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να αποκατασταθεί μια καθαρή σχέση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τους «58». Παράλληλα, ανέφερε ότι η εικόνα της περασμένης εβδομάδας ήταν κατώτερη των περιστάσεων, ενώ επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, ούτε κρύβεται.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε επίσης ότι έχει αυτοαναφορική επιδίωξη με εμμονικά χαρακτηριστικά την κατάληψη της εξουσίας για τη χώρα, ενώ υποστήριξε πως επιδιώκει να δημιουργήσει κρίση πολιτικής νομιμοποίησης. Ως προς τη ΔΗΜΑΡ, ο Ευ. Βενιζέλος άφησε για άλλη μια φορά αιχμές για τις σχέσεις της με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, τις οποίες συζήτησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή, σημείωσε ότι οι σημαντικότερες από αυτές είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος, οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν αλλά και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Όπως επεσήμανε, αντιπροσωπείες των δύο κυβερνητικών κομμάτων θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καθορίσουν την κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις για το γάλα και τα φάρμακα και το εάν αυτά θα πωλούνται και στα ράφια των σούπερ μάρκετ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει το καθεστώς που ισχύει.

Εσωκομματικές επιφυλάξεις για τους «58»

«Το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται, ούτε χαρίζεται, ούτε ψάχνει ομπρέλα να κρυφτεί», τόνισε, η Φώφη Γεννηματά, που εξέφρασε τις επιφυλάξεις της ως προς τις προθέσεις των «58» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, η Φ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι  θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι «58» τη θέση τους για το εάν αποσκοπούν στο να γίνουν κόμμα, ξεκαθαρίζοντας ότι σε τέτοια περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δυνατόν να τους στηρίξει οργανωτικά. 

Όπως επεσήμανε, το βάρος πρέπει να πέσει στην πρόταση για την Ευρώπη, στην πρόταση για τη βιωσιμότητα του χρέους, στην πρόταση για ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και να είναι διακριτή η διαφοροποίησή μας από τη ΝΔ στην κυβέρνηση, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο επικοινωνίας με την κοινωνία. Τέλος, τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης του ευρωψηφοδελτίου από τη βάση.

Και ο Κώστας Σκανδαλίδης  εμφανίστηκε επικριτικός για τους 58 σχολιάζοντας με νόημα ότι κανείς δεν μπορεί να οικειοποιείται τον χώρο και τον όρο Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Όπως τόνισε, δεν θυμάται αυτόν τον ιστορικό όρο να τον χρησιμοποίησε ποτέ ούτε ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ.

Σχολίασε πως από τη στιγμή που μιλάμε για ανασυγκρότηση της παράταξης «δεν γίνεται παρά να εμπιστευτούμε την βάση της, επομένως θα πρέπει να στηθούν κάλπες για την ανάδειξη των υποψηφίων». Τόνισε ότι ακόμη κι αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι αυτό θα ήταν καλό και προς το συμφέρον της παράταξης γιατί «θα προκαλέσει τεράστια συσπείρωση» παραμονές εκλογές. Ζήτησε επίσης να γίνουν επίσημα ανοίγματα τόσο προς την ΔΗΜΑΡ όσο και προς τον Ανδρέα Λοβέρδο για την «Συμπαράταξη» των δυνάμεων.

Με ενστάσεις για την τακτική των 58 εμφανίστηκε και ο Θάνος Μωραϊτης, ο οποίος άφησε αιχμές και προς την πλευρά του Ευ. Βενιζέλου, τονίζοντας ότι «υπάρχουν ευθύνες για ό,τι έχει συμβεί την τελευταία εβδομάδα γιατί δεν υπήρχε ξεκάθαρη στρατηγική και συνεχίσαμε με τακτικισμούς που εκθέτουν το ΠΑΣΟΚ». Πρότεινε το ευρωψηφοδέλτιο να το ορίσει ο ίδιος ο  Βενιζέλος αφού προηγουμένως διαφώνησε με την προοπτική της Συνδιάσκεψης και ζήτησε να πραγματοποιηθεί Συνέδριο επαναοριοθέτησης του κόμματος και του χώρου της Δημοκρατικής παράταξης. «Δεν γίνεται να εκπέμπουμε το μήνυμα ότι το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης είναι αποτέλεσμα συμφωνιών κορυφής» είπε χαρακτηριστικά , ενώ πρόσθεσε ότι το στίγμα του ΠΑΣΟΚ είναι «θολό» κι εμείς την ίδια ώρα οδηγούμε τα μέλη μας σε ανοιχτές διαδικασίες.

Από την πλευρά της, η Τόνια Αντωνίου υπογράμμισε ότι «ενώ τελειώνει ο Ιανουάριος δεν έχουμε συνεννοηθεί τι ακριβώς πάμε να κάνουμε στις ευρωεκλογές». Η παράταξη θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη στρατηγική, ανέφερε όμως «εδώ δεν υπάρχει κόμμα». Τόνισε ότι το πρωτεύον δεν είναι τα πρόσωπα και το ευρωοψηφοδέλτιο αλλά με τι πολιτική πάς στις ευρωεκλογές. 

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης είπε ότι οι 58 δεν μπορούν να αμφισβητούν το ΠΑΣΟΚ «σαν να είναι μίασμα ούτε να υποδεικνύουν την διάλυσή του».