Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal αναφερόμενος στην επιστροφή της τρόικας πως «η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της», επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση της επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.

Ads

 
Ωστόσο, ο ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί τους «προσεχείς λίγους μήνες» και πως οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα λίγο μετά τα τέλη Ιανουαρίο. Όπως σημείωσε υπάρχουν καθυστερήσεις στην προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
 
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι βραχυπρόθεσμα οι στόχοι αφορούν την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της.
 
Σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό, ο Όλι Ρεν τόνισε πως η συζήτηση τόσο για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της διετίας 2015 – 2016, όσο και για την μείωση του χρέους θα ξεκινήσουν το «καλοκαίρι».
 
Σημειώνεται πως νωρίτερα ευρωπαίος αξιωματούχος είχε δηλώσει για την επιστροφή της τρόικας: «Καθημερινά, διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα. Ειλικρινά δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επιστροφή της στην Αθήνα. Η αποστολή διεκόπη αρκετές φορές. Οι συζητήσεις συνεχίζονται ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές. Όμως, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν θα γίνει συζήτηση εις βάθος στο Eurogroup».