Στην σκιά των «58» και σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Αφορμή αποτέλεσε η παρουσία στελεχών του κόμματος στη συγκέντρωση της κίνησης των «58» στο Περιστέρι την Τρίτη το βράδυ. Την ίδια ώρα ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, βασικό στέλεχος των «58», άφησε να εννοηθεί πως το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στις ευρωεκλογές υπό το σχήμα «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» που ίδρυσαν οι «58». «Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ», ήταν η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη.

Ads

 
Κατά τη διάρκεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης και άλλα στελέχη της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρώην γραμματέα και βουλευτή Επικρατείας Σπύρο Λυκούδη για τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση των «58».
 
Σημειώνεται πως εκτός από τον Λυκούδη στη συγκέντρωση συμμετείχαν και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριάνος, αλλά και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος. Από το ΠΑΣΟΚ στη συγκέντρωση ήταν ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ο εκπρόσωπος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και άλλα στελέχη.
 
«Είμαι 40 χρόνια στην Ανανεωτική Αριστερά και δεν υπάρχει κανείς που θα μου πει σε ποια εκδήλωση θα πάω, με ποιους θα μιλήσω και ποιους θα ακούσω» ήταν η απάντηση του Σπύρου Λυκούδη. Από την πλευρά του Α. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην Ναυτεμπορική, δήλωσε πως συμφωνεί με την κίνηση των «58» και ότι θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή η ΔΗΜΑΡ να αλλάξει γνώμη και να αντιληφθεί ότι η πολυδιάσπαση δεν βοηθάει κανέναν. Παράλληλα δεν  έκρυψε τον προβληματισμό του για την κατάσταση στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς σημειώνοντας ότι «με τη λογική του καθένας μόνος τελικά θα βρεθούν όλοι εκτός Βουλής».
 
Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται πως ο Φώτης Κουβέλης κατά τη συνεδρίαση αναφέρθηκε στη «συγκρότηση του προοδευτικού πόλου με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου και ενημέρωσε για τις σχετικές διεργασίες που έχουν γίνει και για το σημείο που βρίσκονται οι διαδικασίες». Επίσης ανακοινώθηκε η κατανομή των αρμοδιοτήτων και τομέων του κόμματος στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.
 
Στο ΠΑΣΟΚ αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά του Γιάννη Βούλγαρη για την κάθοδο του κόμματος στις ευρωεκλογές υπό το σχήμα των «58». «Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ», απάντησε η Χαριλάου Τρικούπη ζητώντας σεβασμό «όχι μόνο στην ιστορική του διαδρομή, αλλά και  στον σημερινό του ρόλο για τη σταθερότητα της χώρας και την πορεία εξόδου από τη κρίση»

 
«Πιστεύουμε στη δυναμική και την ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης. Ισχύουν οι δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η απόφαση της ΚΠΕ. Το ΠΑΣΟΚ σέβεται όλα τα πρόσωπα, όλες τις  κινήσεις και τις δημιουργικές πρωτοβουλίες», τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση.
 
Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η τοποθέτηση του Μιχάλη Καρχιμάκη. «Όσοι πραγματικά θέλουν να συμβάλουν στην διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προοδευτικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία ζητώντας την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο οποίο εγχείρημα  δεν έχουν παρά να συμπαραταχθούν με το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια αυτή και όχι το ΠΑΣΟΚ με αυτούς, αφού πρωτίστως σε οποία εκδήλωση ζητούν την βοήθεια και την στήριξη του».
 
«Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για να επιδιώκουν στη συνέχεια την διάλυση του. Δεν μπορούν να καπηλεύονται και να στενεύουν την δημοκρατική παράταξη», αναφέρει στη δήλωσή του ο Καρχιμάκης και προσθέτει πως «η επιχείρηση απαξίωσης και εξαφάνισης του ΠΑΣΟΚ με παραποτάμιες διαδικασίες δεν μπορεί να είναι αποδεκτή». Επίσης κάνει λόγο «απολίτικες και ελίτιστικες συμπεριφορές υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ».