Δύο σοροί μεταναστών εντόπιστηκαν από τις τουρκικές Αρχές κοντά στα τουρκικά παράλια, ενός 11χρονου παιδιού και μίας 38χρονης γυναίκας, που επέβαιναν στο πλοιάριο που βυθίστηκε το πρωί της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, κατά τη διαδικασία ρυμούλκησής του από το Λιμενικό. Φωτογραφίες των θυμάτων στάλθηκαν στη Λιμενική Αρχή Λέρου, όπου έχουν μεταφερθεί οι επιζώντες, και αναγνωρίστηκαν από τους οικείους τους.

Ads

Σύμφωνα με το Λιμενικό, το σκάφος εντοπίστηκε ακινητοποιημένο τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και βυθίστηκε κατά τη διάρκειας της ρυμούλκησης. Αμέσως μετά έλαβε χώρα εκτεταμμένη επιχείρηση διάσωσης κατά την οποία διασώθηκαν 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους μετανάστες, 12 από τους συμπατριώτες τους αγνοούνται. 

Στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες, δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος από τους αγνοούμενους. Οι 14 διασωθέντες μεταφέρθηκαν με σκάφος του λιμενικού αρχικά στο Φαρμακονήσι και στη συνέχεια στη Λέρο όπου φιλοξενούνται.
 
Σημειώνεται πως η Ύπατη Αρμοστεία, που έχει στείλει κλιμάκιο στη Λέρο, εξέφρασε χθες την ανησυχία της για «τη συνεχιζόμενη απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα». Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους «κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής». Διαβάστε για τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης μεταναστών.

Με σημερινή του ανακοίνωση το Λιμενικό Σώμα, διαψεύδει τις μαρτυρίες των μεταναστών στην Ύπατη Αρμοστεία αναφέροντας ότι «σε καμία περίπτωση το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος δεν διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές, αντίθετα, το σκάφος με τους επιβαίνοντες αλλοδαπούς ρυμουλκείτο προς το Φαρμακονήσι.  Αυτό επιβεβαιώνεται αβίαστα και τεκμηριωμένα από το γεγονός ότι το στίγμα βύθισης του σκάφους βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, δηλαδή με κατεύθυνση την ελληνική περιοχή και συγκεκριμένα προς νήσο Φαρμακονήσι».

Ads

Επίσης, στην ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος σημειώνεται ότι «η ρυμούλκηση του σκάφους προς την πλησιέστερη ακτή επελέγη ως ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς των μεταναστών, καθώς η μετεπιβίβασή τους στο περιπολικό θα ήταν επικίνδυνη λόγω των καιρικών συνθηκών, με ανέμους πέντε με έξι μποφόρ και κύματα ύψους 1,5 – 2 μέτρων»

Παράλληλα, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, «η υπερπροσπάθεια του πληρώματος του περιπολικού για τη διάσωση των επιβαινόντων είχε ως αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά στην αριστερή κύρια μηχανή του, ωστόσο το πλήρωμα συνέχισε και ολοκλήρωσε την αποστολή του, διασώζοντας 16 άτομα»