Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νουρί Αλ Μαλίκι, απεύθυνε κάλεσμα στην διεθνή κοινότητα ζητώντας υποστήριξη στην μάχη εναντίον των μαχητών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε», η οποία αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

 
Υπενθυμίζεται πως οι τζιχαντιστές κατέλαβαν στις αρχές Ιανουαρίου την Φαλούτζα ενώ το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων. Μόνο την Τετάρτη 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις και ένοπλες επιθέσεις.
 
«Η μάχη θα είναι μακριά. Θα συνεχιστεί» δήλωσε ο Μαλίκι στην κρατική τηλεόραση. «Αν σιωπήσουμε αυτό θα σημαίνει τη γέννηση του κακού που θα σπείρει τον όλεθρο στην περιοχή και τον κόσμο», πρόσθεσε.
 
Η βία μεταξύ σουνιτών και σιιτών εντάθηκε το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ρεκόρ θυμάτων από το 2006-2007, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστικές επιθέσεις και ένοπλες συγκρούσεις, όπως αναφέρει το Al Jazeera.
 

 
Οι κυβερνητικές δυνάμεις επικεντρώνονται στους μαχητές της Αλ Κάιντα που έχουν καταλάβει τη Φαλούτζα, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός Νουρί Αλ Μαλίκι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας ένοπλης σύρραξης στο εσωτερικό της πόλης, η οποία αριθμεί 300.000 κατοίκους, ωστόσο έχει ζητήσει από τις τοπικές φυλές να απομονώσουν την Αλ Κάιντα που δραστηριοποιείται στην περιοχή.