«Εάν μέχρι το τέλος του 2015 η Αθήνα έχει ανταποκριθεί σε όλες της τις δεσμεύσεις και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και προκύψει ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ακόμη κάτι», δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Rheinische Post» ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επιπλέον τάχθηκε κατά της απομάκρυνσης του ΔΝΤ από την τρόικα.

Ads

Σε περίπτωση ανάγκης για περαιτέρω χρηματοδότηση, θα πρόκειται «για ένα πολύ μικρότερο ποσό σε σχέση με την μέχρι τώρα δανειακή βοήθεια», πρόσθεσε ο Σόιμπλε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το εάν αυτό είναι αναγκαίο θα το δούμε στα μέσα του χρόνου. Αυτό που θα πρέπει να κάνει τώρα η Ελλάδα είναι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Αναφερόμενος στις ελληνικές επιδιώξεις για απομάκρυνση του ΔΝΤ από την τρόικα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν έχει κανένα νόημα να καθιστούν το ΔΝΤ υπεύθυνο για τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας ή να επιδιώκουν να διώξουν το ΔΝΤ από την Τρόικα».

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει κάνεις σαφείς προόδους, περισσότερες από ό,τι πίστευαν πολλοί πως μπορεί να κάνει», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ωστόσο ότι οι Έλληνες «πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα».

Ads

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει ξεπεραστεί η κρίση του ευρώ, εκτίμησε ότι «έχουμε προχωρήσει, αλλά δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη και στους θεσμούς». «Δεν θέλουμε μια γερμανική, αλλά μια δυνατή Ευρώπη. Για αυτό χρειαζόμαστε οπωσδήποτε αλλαγές στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό όμως χρειαζόμαστε και την στήριξη των άλλων κρατών-μελών. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική και πρέπει να κλείσουμε τα κενά στις Συνθήκες», συμπλήρωσε.

Πηγή: Deutsche Welle