Υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα τέθηκε η Φαλούτζα, στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της επαρχίας Αλ Ανμπάρ, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ μαχητών της οργάνωσης και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που υποστηρίζονται από τις τοπικές φυλές.

 
Την Παρασκευή τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών 32 πολίτες και 71 μαχητές ισλαμιστικών οργανώσεων, που αποτελούν παρακλάδια της Αλ Κάιντα. Ήδη από την Πέμπτη πολλές συνοικίες των πόλεων Ραμάντι και Φαλούτζα ελέγχονται από τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε». Η οργάνωση έχει ανακηρύξει τις περιοχές που έχει καταλάβει σε «ισλαμικό κράτος».
 
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν τη Δευτέρα μετά τη διάλυση ενός καταυλισμού σουνιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ραμάντι, οι οποίοι κατηγορούν τις σιιτικές αρχές για καταπιεστική πολιτική.
 
«Η Φαλούτζα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, σημειώνοντας πως «οι τομείς γύρω από τη Φαλούτζα (που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης) παραμένουν στα χέρια της τοπικής αστυνομίας».
 
Σημειώνεται πως στην επαρχία Αλ Άνμπαρ η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες και εδώ και πολύ καιρό αποτελεί ένα από τα προπύργια της Αλ Κάιντα, αλλά και γενικότερα του σουνίτικου κινήματος κατά του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, ο οποίος κατηγορείται για περιθωριοποίηση της σουνίτικης κοινότητας.
 
Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως εκατοντάδες μαχητές της Αλ Κάιντα με μάσκες περικύκλωσαν την πλατεία, κατά τη διάρκεια προσευχής, και ανέβηκαν στην εξέδρα όπου μιλούσε ο ιμάμης υψώνοντας λάβαρα της οργάνωσης. «Ο ένας απευθύνθηκε στους πιστούς, ανακοινώνοντας ότι η Φαλούτζα είναι Ισλαμικό Κράτος και κάλεσε τους κατοίκους να στηρίξουν τους μαχητές ενάντια στον στρατό του αλ Μάλικι. Ζήτησε από τους κατοίκους και την αστυνομία να συνεχίσουν κανονικά τη δουλειά τους υπό τον όρο ότι θα ενεργούν σύμφωνα με τις εντολές του Ισλαμικού Κράτους» είπε ο εν λόγω μάρτυρας.
 
Εν τω μεταξύ στη Συρία κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και μαχητών της Αλ Κάιντα, οι οποίοι επίσης πολεμούν κατά των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Δεκάδες είναι οι νεκροί στο Χαλέπι και το Ιντλίμπ. Διαδηλώσεις αντικαθεστωτικών πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Συρίας ενάντια στα παρακλάδια της Αλ Κάιντα που συμμετέχουν στον συριακό εμφύλιο έχοντας ως στόχο την εγκαθίδρυση ενός ισλαμιστικού κράτους.
 

Ακτιβιστές κάνουν λόγο για την αρχή μιας επανάστασης ενάντια στην Αλ Κάιντα με τους αναλυτές να σημειώνουν πως ενδέχεται η εν λόγω κινητοποίηση να σηματοδοτεί μια καμπή. «Βλέπουμε συγκρούσεις σε πολλές περιοχές και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια μεγάλη γενικευμένη σύγκρουση», αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera. Κατά των οργανώσεων της Αλ Κάιντα έχουν ταχθεί οι δύο μεγαλύτερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης και το «Ισλαμικό Μέτωπο», το «Συριακό Επαναστατικό Μέτωπο», αλλά και ο «Στρατός των Μουτζαχεντίν».
 
Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στο εσωτερικό του αντικαθεστωτικού μετώπου στη Συρία σημειώθηκε μετά το βασανισμό και τη δολοφονία ενός ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης, του γιατρού Χουσεϊν Αλ Σουλεϊμάν (γνωστότερου ως Αμπού Ραγιάν), από μαχητές της Αλ Κάιντα. «Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης) θα τσακίσει την Αλ Κάιντα και τον Άσαντ», φώναζαν διαδηλωτές την Παρασκευή.

Ads

Οι αιματηρές συγκρούσεις όμως έχουν εξαπλωθεί και στο Λίβανο, όπου σημειώνονται κυρίως βομβιστικές επιθέσεις από μαχητές της Αλ Κάιντα κατά της σιιτικής Χεζμπολάχ, η οποία πολεμάει στο πλευρό του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία. Το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι ο ηγέτης οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Βηρυτό πέθανε λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.
 
Ο Μαζίντ μπιν Μοχάμεντ αλ Μαζίντ, ο οποίος είχε συλληφθεί πρόσφατα στη Βηρυτό κι ήταν στη λίστα των πλέον καταζητούμενων στη χώρα του, την Παρασκευή έπεσε σε κώμα και πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Βηρυτού. Πρόκειται για τον αρχηγό της οργάνωσης «Ταξιαρχίες του Αμπντουλά Αζάμ». Υπενθυμίζεται πως από την επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο πολιτιστικός ακόλουθος της ιρανικής πρεσβείας.

Το Σάββατο η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ISIL), οι μαχητές της οποίας συγκρούονται στο Ιράκ, ανέλαβε και την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι. Η οργάνωση στην ανακοίνωσή της προειδοποίησε και με νέες επιθέσεις ως αντίποινα στις επιθέσεις που δέχονται μαχητές της στη Βόρεια Συρία. Είναι η πρώτη φορά που το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε αναλαμβάνει επίθεση στη Βηρυτό.