«Είναι ένα πολεμικό υπουργικό συμβούλιο» ανέφεραν στον κεντρικό τους τίτλο την Πέμπτη ορισμένες τουρκικές εφημερίδες. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε τους δέκα νέους υπουργούς μεταξύ ατόμων της εμπιστοσύνης του, γεγονός που υποδεικνύει ότι προτίθεται να συνεχίσει τη σύγκρουσή του με το κίνημα «Χιζμέτ» του ιμάμη Φετουλάχ Γκουλέν καθώς και ότι πιστεύει πως τονέο υπουργικό συμβούλιο μπορεί να ανταπεξέλθει στις τρεις επόμενες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Του Νιαζί Νταλιαντζή

Ads

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ μετακινήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σε μια θέση κλειδί, καθώς το δικαστικό σώμα τόσο στην Κωνσταντινούπολή όσο και στην Άγκυρα βρίσκεταο αντιμέτωπο με την αστυνομία.

Κατά τις δύο τελευταίες ημέρες οι εισαγγελείς προσπάθησαν να δρομολογήσουν δύο μεγάλες έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς, όμως απέτυχαν καθώς οι νεοδιορισθέντες αργηχοί της αστυνομίας δεν υπάκουσαν στις εντολές τους να προχωρήσουν σε κράτηση υπόπτων και να διενεργήσουν έρευνες για αποδεικτικά στοιχεία.

Διαβάστε επίσης –Toύρκος εισαγγελέας: Παρακωλύθηκε η έρευνα για τη διαφθορά

Ads

Εξάλλου ο Μποζντάγ πάντα επαναλάμβανε τα σχόλια του Ερντογάν σε οποιαδήποτε στιγμή ενώ είναι γνωστό ότι είναι ο άνθρωπος που λέει πάντα «ναι» στον τούρκο πρωθυπουργό.

Ο καθηγητής Εμρουλάχ Ισλέρ αντικαθιστά τον Μποζντάγ στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Ο Ισλέρ είναι απόφοιτος του τμήματος Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίού King Saud στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ήταν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο κοινοβούλιο και έχει εργαστεί ως λέκτορας στο Καζακστάν και στη Σαουδική Αραβία. Έως τώρα έχει κρατήσει ένα χαμηλό προφίλ στο κοινοβούλιο όμως είναι γνωστό ότι ανήκει στον στενό κύκλο του Ερντογάν.

Ωστόσο, μία από τις πιο σημαντικές τοποθετήσεις είναι σίγουρα αυτή του Εφκάν Αλά, ο οποίος αντικαθιστά στο υπουργείο Εσωτερικών τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, η φήμη του οποίου έχει αμαυρωθεί. Ο Αλά δεν είναι βουλευτής, έχει υπηρετήσει ως υφυπουργός και υπήρξε κυβερνήτης της επαρχίας του Ντιγιαμπακίρ. Επιπλέον είναι γνωστός για τη σύνδεσή του με την ΜΙΤ, την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. Η τοποθέτηση του Αλά στο υπουργείο Εσωτερικών έχει προκαλέσει τις επικρίσεις ορισμένων βουλευτών του AKP (του κόμματος του Ερντογάν), περιλαμβανομένου του Ερντάλ Καλκάν, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Υπάρχει κανείς από τα 324 μέλη του AKP στο κοινοβούλιο  που είναι άξιος να υπηρετήσεις ως υπουργός Εσωτερικών; Κρίμα».

Ανταποκρίσεις για το Tvxs από την Τουρκία:

Κατά τη διάρκεια του ανασχηματισμού στην Τουρκία, ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς έχασε επίσης τη θέση του παρόλο που δεν έχει παραιτηθεί επίσημα, μαζί με τους άλλους τρεις υπουργούς που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο διαφθοράς. Τη θέση του Μπαγίς ανέλαβε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος AKP, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υπήρξε εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

Η Αϊσενούρ Ισλάμ επελέγη για το υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής. Είναι συγγενής της Μέρβε Καβάκσι που εκλέχθηκε βουλευτής το 1999 με το κόμμα του Νετσμεττίν Ερμπακάν αλλά αποβλήθηκε επειδή εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο φορώντας μαντήλα.

Στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού τοποθετήθηκε ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς. Ως πρώην γραμματέας του Ερντογάν είναι πλήρως καταρτισμένος σχετικά με τις λειτουργίες του πρωθυπουργικού γραφείου. Το παρατσούκλι του είναι «το μαύρο κουτί του Ερντογάν».

Ο Ιντρίς Γκιουλούτζε, ακόμη ένας ευσεβής ισλαμιστής αντικαθιστά τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ ως υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. Ο Γκιουλουτζε απολύθηκε από τη δουλειά του από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς, όταν ξεκίνησε μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών για το χτίσιμο ενός τζαμιού σε μία από τις πιο μοντέρνες συνοικίες της πόλης, σε αντίθεση με τη γνώμη των κατοίκων. Αργότερα εξελέγη στο κοινοβούλιο.

Ο Λουτφού Ελβάν, πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου, ορίστηκε ως υπουργός Μεταφορών.

Ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας, ο οποίος επίσης ανήκει στον κύκλο ατόμων που εμπιστεύεται ο Ερντογάν. Έχει διατελέσει δήμαρχος –του AKP- στο Ντενιζλί.