Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου ξεκινάει η δίκη των δύο χρυσαυγιτών για τη δολοφονία (επτά συνολικά μαχαιριές στο στήθος και την πλάτη) του 27χρονου Πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013, τα ξημερώματα της 17ης ενώ πήγαινε με το ποδήλατό στη δουλειά του. Παρόντες στη δίκη θα είναι και οι γονείς του Σαχζάτ Λουκμάν, Καντάμ Χουσεϊν και η Σούκραν Μπίμπι, που ζητούν δικαίωση για τη δολοφονία του παιδιού τους.

 
Έξω από το δικαστήρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας και Λουκάρεως, στις 9:00 π.μ, θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστική συγκέντρωση για την καταδίκη των νεοναζί και με αίτημα την διερεύνηση της διασύνδεσης των δύο δραστών με τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και την πολιτική ηγεσία της νεοναζιστικής οργάνωσης.
 
Η δολοφονία του Λουκμάν με κατηγορούμενους τους Χρήστο Στεργιόπουλο, 29 ετών, και Διονύση Λιακόπουλο, 27 ετών, εντάσσεται και στη δικογραφία της υπόθεσης για τη δράση της Χρυσής Αυγής και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Εξάλλου υπενθυμίζεται πως στα σπιτια τους εντοπίστηκαν ανάμεσα στα φονικά όπλα (τρία στιλέτα τύπου πεταλούδα, ένας σουγιάς, μία μαύρη λεπίδα με ειδική λαβή, ένα αεροβόλο πιστόλι, μία σιδηρογροθιά, πολλά μεταλλικά σφαιρίδια, δύο σφαίρες πολεμικού τυφεκίου, δύο ξύλινα ρόπαλα και μία σφεντόνα) και πενήντα προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.
 

Μετά τις συλλήψεις της ηγεσίας της νεοναζιστικής οργάνωσης η  εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής έχει έρθει στο προσκήνιο, ωστόσο τότε πολλοί είχαν αρνηθεί τόσο τη σχέση των δύο δραστών με τους νεοναζί όσο και την ρατσιστική διάσταση της δολοφονίας.
 
Στις κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί στους δύο συλληφθέντες δεν είχαν συμπεριληφθεί τα ρατσιστικά κίνητρα αποφορτίζοντας με αυτόν τον τρόπο την υπόθεση από το ρατσιστικό της χαρακτήρα. Στο βούλευμα συμπεριλαμβάνεται ο ισχυρισμός τους ότι επιτέθηκαν στον Λουκμάν για «δια ασήμαντον αφορμήν», γιατί «τους έκοψε το δρόμο με το ποδήλατο». Επισημαίνεται πως η δολοφονία έγινε τις 3:00 τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου σε έναν άδειο δρόμο με τους δράστες να επιβαίνουν σε ένα μηχανάκι. Επίσης σημειώνεται ότι η τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό συνιστά επιβαρυντικό στοιχείο.
 
Τότε οργανώσεις είχαν καταγγείλει τις αρχές για τη στάση που κράτησαν. Η Διεθνής Αμνηστία απέδωσε το περιστατικό στην αποτυχία των ελληνικών αρχών να αντιμετωπίσουν τη ρατσιστική βία. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχε επισημάνει πως «τυχόν αποτυχία των ελληνικών αρχών για ακόμη μία φορά να αναδείξουν τον ρατσιστικό χαρακτήρα της δολοφονίας του Πακιστανού Loqman θα σημαίνει όχι μόνο ρατσιστική από πλευράς του κράτους μεταχείριση του θύματος, αλλά και νομιμοποίηση της πολιτικής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής».
 

Οι παγερά αδιάφοροι ΝΔ και Δένδιας… 

 
Η ΝΔ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, απέφυγαν να συνδέσουν τη δολοφονία με τη νεοναζιστική οργάνωση. Όπως υπενθυμίζεται σε κείμενο του Θανάση Καμπαγιάννη*, δικηγόρου και μέλος του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «έμειναν παγερά αδιάφοροι απέναντι στην ρατσιστική δολοφονία, γεγονός το οποίο προκύπτει από το ότι καμία ανακοίνωση δεν εξέδωσαν με δική τους πρωτοβουλία».
 
Αντίθετα τη δολοφονία είχαν καταδικάσει ως ρατσιστική οι μικρότεροι εταίροι της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.  ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είχαν καταγγείλει ανοιχτά τη ρατσιστική δολοφονία. Όπως σημειώνεται ο Θανάσης Καμπαγιάννης, η μοναδική ανακοίνωση του Υπουργείου για τη δολοφονία Λουκμάν εκδόθηκε ως απάντηση στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται για «μικροκομματική εκμετάλλευση» ενός «απεχθούς εγκλήματος».
 
Στις 18 Ιανουαρίου ο Νίκος Δένδιας θα δηλώσει ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφου για τη δολοφονία του Λουκμάν. «Για να είμαστε ξεκάθαροι: η ελληνική κοινωνία δεν διέπεται από ρατσισμό. Τα μεμονωμένα φαινόμενα θα παταχθούν αμείλικτα. Δεν υπάρχει χώρος για εκδηλώσεις ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία». Σημειώνεται πως οι αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη των δύο δραστών αλλά και τα ευρήματα (προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής) στο σπίτι τους.
 

Ads

Και τα ερωτήματα….

 
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, όπως αναφέρει σε κείμενό του ο Γιώργος Πήττας*, και επισημαίνει τα παρακάτω: «Γιατί ένα ολόκληρο χρόνο μετά τη δολοφονία δεν δόθηκαν από την αστυνομία ποτέ στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των δύο δραστών; Μήπως επειδή υπάρχει κίνδυνος να αναγνωριστούν, (όπως συνέβη με τον Ρουπακιά), σαν συμμετέχοντες σε κάποιες από τις εξορμήσεις και επιθέσεις της Χρυσής Αυγής – στη Νέα Σμύρνη, όπου και οι δύο διέμεναν – ή οπουδήποτε αλλού;
 
Δεν θα πρέπει να δοθεί, όπως στην περίπτωση Ρουπακιά για τη δολοφονία του Φύσσα, η άδεια να αρθεί το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των δραστών; Να διερευνηθεί ο ρόλος του Παναγιώταρου, που κατά την κατάθεση ενός από τους προστατευόμενους μάρτυρες της Χ.Α, ήταν ο υπεύθυνος βουλευτής για τα Νότια Προάστια; Να διερευνηθεί ο ρόλος του Κασιδιάρη; Και σαν υπαρχηγού, ένα σκαλοπάτι μετά τον Μιχαλολιάκο, αλλά και σαν εκπαιδευτή συνολικά των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α, όπως προκύπτει πλέον και με φωτογραφίες που έχουν φτάσει στις δύο ανακρίτριες;
 
Οπως χαρακτηριστικά έχει γραφτεί στις εφημερίδες, σύμφωνα με την κατάθεση του προστατευόμενου «μάρτυρα Γ» για την δίκη της Χ.Α, “οι βουλευτές ήταν υπεύθυνοι για τους πυρήνες και τα τάγματα εφόδου”, “ο Λαγός είχε αναλάβει τον Πειραιά και τις γύρω περιοχές. Ο Παναγιώταρος με τον κατονομαζόμενο βουλευτή τη Β’ Αθήνας. Ο Παναγιώταρος είχε τα Νότια προάστια. Όλοι ήταν υπό την αρχηγία του Κασιδιάρη”.
 
Πως είναι δυνατόν, εν τέλει, σε αυτήν την ιεραρχική αλυσίδα των ναζιστικών εγκλημάτων, ο αρχηγός Μιχαλολιάκος και οι φυσικοί δράστες να είναι στην φυλακή, αλλά οι ενδιάμεσοι κρίκοι να κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι με το σαθρό αιτιολογικό ότι δεν κρίθηκαν ύποπτοι φυγής, ούτε ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων;»

* Τα κείμενα των Θανάση Καμπαγιάννη και Γιώργου Πήττα δημοσιεύεται δημοσιεύονται στη σελίδα της Πρωτοβουλίας «Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος».