28 άτομα συνελήφθησαν την Κυριακή με κατηγορία την πρόκληση ταραχών, ύστερα από επίθεση νεοναζί σε αντιφασιστική διαδήλωση στη νότια Στοκχόλμη. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Κριτική ασκήθηκε για την αρχικά περιορισμένη παρέμβαση της αστυνομίας.

Ads

 
Η εφημερίδα Dagens Nyheter, την οποία επικαλείται η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσιμό, αναφέρει περίπου 200 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή Kärrtorp στο νότιο τμήμα της Στοκχόλμης για μια ειρηνική διαδήλωση, όταν οι δράστες νεοναζί εμφανίστηκαν.
 
Σύμφωνα με αρκετούς μάρτυρες με τους οποίους η εφήμεριδα Dagens Nyheter συνομίλησε, οι δράστες ήταν νεοναζί οπλισμένοι με ραβδιά και η επίθεση περιγράφεται ως «πολύ βίαιη». Πετώντας μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στο συγκεντρωμένο πλήθος κατάφεραν να τραυματίσουν αρκετά άτομα. Μάρτυρες λένε ότι αρκετοί διαδηλωτές ήταν αιμόφυρτοι μεταξύ αυτών και παιδιά. Στην ειρηνική, μέχρι την επίθεση των νεοναζί, διαδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου μεταξύ αυτών και οικογένειες με μικρά παιδιά.
 
Τελικά, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να απομακρύνουν τους νεοναζί σε ένα παρακείμενο δάσος όπου η αστυνομία μετά απο ενισχύσεις προχώρησε σε συλλήψεις. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι νεοναζί της «Σουηδικής Αντίστασης» με ανακοίνωση ανάρτησαν στην ιστοσιοσελίδα τους.