Με 84% ανακηρύχθηκε υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανεξελέγη και αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ πρόεδρος εκλέχθηκε για μια ακόμη θητεία ο Πιερ Λοράν, Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Με τις ψηφοφορίες για την προγραμματική πλατφόρμα και την πολιτική απόφαση ολοκληρώνεται την Κυριακή το 4ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Μαδρίτη. Χαιρετίζοντας του συνέδρους μετά την εκλογή του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι ώρα για δουλειά και αγώνα «για την Ευρώπη της ελπίδας και της αλληλεγγύης». Επεσήμανε πως γνωρίζει ότι στο πρόσωπό του «αντιπροσωπεύεται η Ελλάδα και η Ευρώπη του Νότου», ωστόσο δεσμεύθηκε ότι η υποψηφιότητά του θα είναι όλων των Ευρωπαίων πολιτών. «Η μάχη είναι ανάμεσα στους πολίτες και τα συμφέροντα των αγορών, ανάμεσα στους πολίτες και τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού», υπογράμμισε. «Αντιπροσωπεύουμε τις δυνάμεις της προόδου και της εργασίας και θα νικήσουμε», κατέληξε.

Στην ομιλία του το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως σύντομα θα έρθει η πολιτική αλλαγή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει ένα βήμα από την εξουσία. Αλλά το 2014 είναι έτος εκλογών. Και η αλλαγή θα έρθει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εμπνεύσει την αλλαγή στην Ευρώπη», ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πως «η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της «New Deal».
 

Συνέντευξη Τσίπρα: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη πλειοψηφία

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ διαβεβαιώνει ότι η συντηρητική Ευρώπη θα αλλάξει πολιτική και «θα ΄ναι ντάλα μεσημέρι». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει έτος μηδέν το 2014 και καλεί τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
 
«Το πολιτικό, και ηθικό θα έλεγα, καντήλι αυτής της κυβέρνησης έχει τελειώσει προ πολλού. Δεν υπάρχει δέσμευσή τους που να μην παραβίασαν, ψέμα που να μην το είπαν, εκβιασμός που να μην τον άσκησαν. Η συμμαχία τους θρυμματίζεται μπροστά στα μάτια μας, ο λαός τούς γυρίζει την πλάτη, το πολιτικό σκηνικό ανασυντίθεται. Η κυβερνητική πλειοψηφία ξεκίνησε με 179 βουλευτές τον Ιούνιο, και τώρα έχει 154, αν τους έχει και αυτούς», αναφέρει στη συνέντευξή του και συνεχίζει: «Και αυτή τη στιγμή κυβερνούν κάνοντας ότι δεν βλέπουν τι γίνεται στην κοινωνία. Νομοθετούν παρακάμπτοντάς τη Βουλή και τους θεσμούς. Έχουν χάσει κάθε ίχνος δημοκρατικής νομιμοποίησης».
 
Χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές «ορόσημο» καθώς όπως είπε «το αποτέλεσμά τους θα είναι συντριπτικό για τα κόμματα του Μνημονίου, και ένα αποτέλεσμα τόσο απόλυτα καταδικαστικό για τους ίδιους και την πολιτική τους, δεν θα μπορούν να παραστήσουν ότι το αγνοούν». «Η απόλυτη δε επίγνωση αυτού του δεδομένου από τα στελέχη και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πυροδοτεί άμεσα εξελίξεις. Με δύο λόγια οι ευρωεκλογές δεν θα είναι η αφετηρία εξελίξεων αλλά προδιαγεγραμμένο όριο που λειτουργεί προκαταβολικά ως καταλύτης εξελίξεων», σημειώνει.
 
Σχετικά με τις επικρίσεις που δέχτηκε περί καλέσματος σε αποστασία ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «αν για την προπαγάνδα της κυβέρνησης η συνταγματική επιταγή να κρίνει και να ψηφίζει ο κάθε βουλευτής κατά συνείδηση αποτελεί προτροπή σε αποστασία, τότε οι λέξεις έχουν χάσει οριστικά το νόημά τους».
 
«Και αν έφτασαν να ταυτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη συνείδηση, τότε αυτό είναι τιμή μας. Αλλά, εδώ δεν χωρούν παιχνιδάκια, γιατί η κοινωνία δεν αντέχει, ούτε συγχωρεί παιχνιδάκια. Ο,τι κι αν λέγεται, είναι πάρα πολλοί πλέον οι βουλευτές που δηλώνουν είτε μέσω διαρροών, είτε ακόμα και επωνύμως, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ρυθμίσεις όπως ο φόρος της ακίνητης περιουσίας, ή η επαναφορά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας», τονίζει και καταλήγει:  
 
«Τους καλούμε λοιπόν να το κάνουν. Όχι για να ανοίξουν κα΄ποιες πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επαναλαμβάνω, για να ανοίξουν, ή να κρατήσουν ανοιχτή, την πόρτα της δικής τους συνείδησης. Και όσο για τη δική μας πόρτα, ας μην ανησυχούν για την αριστερή μας αγνότητα οι αυτουργοί της πιο ετερόκλητης κυβερνητικής σύμπραξης που γνώρισε μεταπολιτευτικά ο τόπος».

Ads