Την ανάγκη για μια νέα «πανευρωπαϊκή κοινωνική συμφωνία ενάντια στην ανεργία και τις ανισότητες» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο 4ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που διεξάγεται στη Μαδρίτη. Παράλληλα σημείωσε πως  η αλλαγή «έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει ένα βήμα από την εξουσία». «Αλλά το 2014 είναι έτος εκλογών. Και η αλλαγή θα έρθει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εμπνεύσει την αλλαγή στην Ευρώπη».
 

Την Κυριακή αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά από το σώμα του συνεδρίου η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Νωρίτερα ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς τόνισε πως η υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά απάντηση στον δημοσιονομικό αυταρχισμό, τη συρρίκνωση της Δημοκρατίας και την καταστροφική πολιτική της λιτότητας». Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και τοποθετήσεις για την προγραμματική πλατφόρμα και την πολιτική απόφαση, ενώ την Κυριακή θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες για την πλατφόρμα και την πολιτική απόφαση, αλλά και για την εκλογή του νέου προεδρείου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ads

«Σε κρίσιμο σταυροδρόμι»

 
«Δεν βρίσκομαι εδώ για να εκφωνήσω μια συμβατική ομιλία. Γιατί δεν ζούμε σε συμβατική εποχή. Είμαι εδώ, ανάμεσά σας, για να σας μιλήσω για την αλλαγή. Είμαι εδώ, μαζί σας, για να θυμίσουμε στους λαούς της Ευρώπης ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Και υπάρχουν δύο τρόποι από δω και εμπρός. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι ξεκάθαρες: Ή μένουμε ακίνητοι. Ή πάμε μπροστά. Ή συναινούμε με το νεοφιλελεύθερο status quo και προσποιούμαστε ότι η κρίση μπορεί να λυθεί με τις πολιτικές που την έχουν ανακυκλώσει. Ή προχωράμε στο μέλλον με την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Γιατί οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται σε κίνδυνο, η ίδια η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο».
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «ο νεοφιλελευθερισμός και τα μέτρα βάρβαρης λιτότητας απειλούν τους λαούς της Ευρώπης, η ακροδεξιά απειλεί τη Δημοκρατία και η μόνη εναλλακτική λύση είναι η αντίσταση των λαών και η ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς». «Στα χρόνια της κρίσης, δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Ήμασταν εμείς – η Ευρωπαϊκή Αριστερά – που ακόμα και πριν από τη γέννηση της Ευρωζώνης επισημαίναμε τα ελαττώματα, τις ανεπάρκειες και τις αποσταθεροποιητικές ασυμμετρίες του σχεδίου. Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει νομισματική ένωση διαιρεμένη από ένα τείχος του χρήματος».


 
Ο Αλεξης Τσίπρας επισήμανε πως «μια νομισματική ένωση αδιάφορη προς την κοινωνία και ευαίσθητη μόνον στις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου είναι μια νομισματική ένωση επιρρεπής προς την αβεβαιότητα, την αστάθεια και την κρίση – μια Ευρωζώνη με σύντομη προθεσμία». Όπως είπε «καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κεντρική τράπεζα που να λειτουργεί ως τέτοια. Δηλαδή, που να λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής, όχι μόνο για τις τράπεζες της, αλλά και για τα κράτη.
 
Η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Glass-Steagall που θα διαχωρίζει τις εμπορικές από τις επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητες και θα αποτρέπει μια τόσο επικίνδυνη συνύπαρξη κινδύνων σε μια ανεξέλεγκτη οντότητα. Χρειάζεται αποτελεσματική ευρωπαϊκή νομοθεσία φορολόγησης των εξωχώριων («offshore») οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».
 

«Η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της New Deal»


«Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο είδε την κρίση ως ευκαιρία για να ξαναγράψει τη μεταπολεμική πολιτική οικονομίας της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο απορρίπτει την πρότασή μας για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους, κατά το πρότυπο της Διάσκεψης του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953 ώστε να δώσει οριστική και βιώσιμη συλλογική λύση στο πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο – εκούσιος όμηρος της κυρίας Μέρκελ – εμμένει στην επιβολή πολιτικών που έχουν επιδεινώσει το αρχικό πρόβλημα σε ολόκληρο το Νότο της Ευρωζώνης», σημείωσε και συνέχισε:
 
«Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της «New Deal» για να καταπολεμήσει την ανεργία και να χρηματοδοτήσει το μέλλον της. Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι, για να επιβιώσει η Ευρώπη, χρειάζεται αναδιανομή και αλληλεγγύη. Αυτά είναι τα θεμέλια της ριζικά νέας Ευρώπης για την οποία αγωνιζόμαστε. Στη θέση μιας Ευρώπης που αναδιανέμει εισόδημα στους πλούσιους και φόβο στους φτωχούς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τα «λεγόμενα μνημόνια» ως «λεπτομερείς οδηγούς φτώχειας και οικονομικού ελέγχου από τους δανειστές», τονίζοντας πως στην Ελλάδα το Μνημόνιο «έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση – χωρίς προηγούμενο τη μεταπολεμική περίοδο». Όπως είπε «είναι κηλίδα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό το ότι δύο εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, όπως τροφή με κρέας και επαρκή θέρμανση», ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της 13χρονης Σάρα που πέθανε επειδή δεν είχαν ρεύμα στο σπίτι και χρησιμοποιούσαν μαγκάλι για θέρμανση.  
 

Ads

«Η αλλαγή είναι κοντά» 


«Μια νομισματική ένωση που διαιρεί τα κράτη της, διαιρεί τις κοινωνίες των κρατών της, αυξάνει την ανεργία, την φτώχεια και την κοινωνική πόλωση ή θα επανιδρυθεί ή θα καταρρεύσει. Επανίδρυση σημαίνει αλλαγή. Και η αλλαγή στην Ευρώπη τώρα είναι κάτι περισσότερο από ώριμο αίτημα. Είναι υπαρξιακό ζήτημα». Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως αυτή η αλλαγή «έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει ένα βήμα από την εξουσία». «Αλλά το 2014 είναι έτος εκλογών. Και η αλλαγή θα έρθει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εμπνεύσει την αλλαγή στην Ευρώπη».
 
«Στηριζόμαστε στην καθεμιά και τον καθένα από εσάς. Στηριζόμαστε στην αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης στα πρώτα δύσκολα βήματα της κυβέρνησής μας. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε να δυναμώσει η Αριστερά και να γίνει αποφασιστική δύναμη για το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη λιτότητα και θα βάλει στο τραπέζι ένα βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία, αλλά πάνω απ’ όλα, ένα βιώσιμο σχέδιο για την Ευρώπη στο σύνολό της», τόνισε και πρόσθεσε: «Με την ενεργή αλληλεγγύη ενός ευρωπαϊκού κινήματος ενάντια στη λιτότητα θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Γιατί, για να δυναμώσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά και να επηρεάζει αποφασιστικά την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων, χρειάζεται τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες».
 

Για τις ευρωεκλογές


Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές του Μαϊου τις χαρακτήρισε ως μια «μοναδική ευκαιρία στους λαούς της Ευρώπης να κάνουν την αλλαγή πραγματικότητα. Να απορρίψουν εκείνους που ανακυκλώνουν στην Ευρώπη μια παγκόσμια κρίση και, κόντρα στην κοινή λογική, επιμένουν ότι πρέπει να συνεχιστεί μια συνταγή που έχει αποτύχει». «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι η μόνη εναλλακτική στο βάρβαρο νεοφιλελευθερισμό και απέναντι στην ενίσχυση της ακραίας δεξιάς. Αυτή είναι η στιγμή μας. Όταν ο τροχός της ιστορίας γυρίζει πίσω, είναι η ώρα της Αριστεράς  να κινήσει την Ευρώπη προς τα εμπρός και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.