Την αποχώρησή του από τη θέση του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ο Σπύρος Λυκούδης. Νωρίτερα είχε εκφράσει τη διαφοροποίησή του από τις θέσεις του Φώτη Κουβέλη, προτείνοντας να μπει η ΔΗΜΑΡ «επιθετικά στον διάλογο με όλους και με την κίνηση των 58». Κατά τη δεύτερη ημέρα του 2ου Συνεδρίου κατατέθηκαν τρεις διαφορετικές προτάσεις για το μέλλον του κόμματος. Η πλειοψηφούσα άποψη δεν θέλει συνεργασίες, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην Πρωτοβουλία των 58. Αντίθετα από τη μειοψηφία έρχονται δυο εκ διαμέτρου αντίθετα κείμενα. Το ένα θέλει διάλογο με τους «58» για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστέρας ενώ το τρίτο κοιτά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ads

Συγκεκριμένα, ο Σπύρος Λυκούδης ανέφερε: «Προτείνω να μπούμε εμείς, επιθετικά στο διάλογο με όλους, και με την κίνηση των 58. Αν την αφήσει βέβαια ο Βενιζέλος να προχωρήσει. Γιατί προσωπικά διαισθάνομαι ότι δεν του αρέσει ό ρόλος που του επιφυλάσσει η ανασύνταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, γι΄αυτό προσπαθεί δια του σφιχταγκαλιάσματος να την στραγγαλίσει».

Ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος, κατά την τοποθέτησή του στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, προειδοποίησε ότι «η άρνησή μας να συμμετάσχουμε στον διάλογο με όποιους μας καλούν δεν οδηγεί σε κανέναν προοδευτικό τρίτο πόλο. Οδηγεί στη μη Κεντροαριστερά». 

Έκανε λόγο για «τρία επικίνδυνα λάθη» που διέπραξε η ΔΗΜΑΡ:«Πρώτο λάθος: Οριοθετούμε αμυντικά τη διάκρισή μας από τους άλλους πολιτικούς χώρους. Ετεροκαθοριζόμαστε, κι αυτό μάς επιβάλλει διαχειριστική πολιτική τακτική. Δεύτερο λάθος: Πικραμένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, εγκαταλείψαμε μέσα σε λίγες ώρες την κυβερνητική ευθύνη. Τρίτο λάθος: Σε ένα βιαστικό με προχειρότητες συνέδριο, που όμως, εκ των πραγμάτων είναι συνέδριο ταυτότητας και στρατηγικής».

Ads

Επίσης, υπογράμμισε ότι «εάν  από τις αποφάσεις του συνεδρίου προκύψει η επαναβεβαίωση της συνήθους διαχείρισης και η υποτιθέμενη αριστερή στροφή που μόνο αριστερή δεν είναι, μπροστά μας ανοίγεται μόνο ένας δρόμος. Και είναι μονόδρομος σε υποχρεωτική πορεία. Σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν μπορώ να εξηγήσω πώς γίνεται εμείς, που τολμήσαμε τη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ, εμείς που τολμήσαμε να συγκυβερνήσουμε με την τρόικα, πώς γίνεται, όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη της Ιστορίας, αντί να δούμε το τολμηρό, το δημιουργικό μας πρόσωπο, να βλέπουμε το Βενιζέλο, και να αποστρέφουμε βιαστικά το βλέμμα», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλία του.

Επιπλέον ο Σπύρος Λυκούδης αναρωτήθηκε: «Τι ακριβώς είναι αυτό που μας οδήγησε υπερήφανα να συγκυβερνήσουμε με το ΔΝΤ αλλά εμποδίζει τις ευρύτερες συνεργασίες; Τα όρια της  εθνικής ευθύνης τελειώνουν στο Ευρώ ή στην περίοδο των μνημονίων; Ή μήπως είναι λιγότερο εθνική ευθύνη η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης; Τι ακριβώς φοβόμαστε;»

Τέλος, ο απερχόμενος γραμματέας της ΔΗΜΑΡ σημείωσε: «Συντρόφισσες και σύντροφοι με τους πιο πολλούς, τις πιο πολλές από σας συνοδοιπορώ δεκαετίες. Με άλλους διασταυρώθηκαν πρόσφατα οι δρόμοι μας. Σας χαιρετώ απερχόμενος όλους, έναν – έναν, μία –μία, όλο το συνέδριο, όλο το κόμμα. Σας χαιρετώ με όλο το πάθος της δύναμης και της ανθρωπιάς που κρύβει η αριστερή συντροφικότητα».

Ως έμμεση απάντηση στον Σπύρο Λυκούδη, θεωρήθηκε η τοποθέτηση του Θεόδωρου Μαργαρίτη, ο οποίος είπε ότι «κάποιοι θέλουν να διαλύσουν τη ΔΗΜΑΡ, θέλουν ένα κεντροαριστερό σχήμα που θα εξυπηρετεί τη Νέα Δημοκρατία».

Τα τρία κείμενα για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ

Στο κείμενο της πλειοψηφίας, το οποίο ανέπτυξε το μέλος της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής Σάκης Παπαθανασίου, κεντρική κατεύθυνση είναι ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συμπράττει ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και στόχο έχει τη συγκρότηση του λεγόμενου τρίτου πόλου.
 
Επίσης παρουσιάστηκε το κείμενο της μειοψηφίας, με το οποίο ζητείται συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ μαζί με το ΠΑΣΟΚ στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και την Πρωτοβουλία των 58. Ένα τρίτο κείμενο κατατέθηκε από στελέχη που ζητούν να αναδειχθούν τα αριστερά χαρακτηριστικά του κόμματος, καθώς και να ξεκινήσει διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 58 δεν τοποθετούνται ούτε αξιολογούν την κυβερνητική πολιτική

Ειδικότερα, στην παρουσίαση της πολιτικής πρότασης της πλειοψηφίας ο Σάκης Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι ο τρίτος πόλος έχει ως πολιτική βάση την αντιπαράθεση με τις συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης και με τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης σημείωσε ότι το κόμμα δεν θα περιοριστεί σε ένα συμπληρωματικό ρόλο προς τις άλλες δύο δυνάμεις ή σε ένα εκλογικό αριθμητικό στήριγμα της εκάστοτε πλειοψηφίας.

Επανέλαβε ότι η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσει η ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης, αλλά από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει αυτή η πολιτική συμπαράταξη.

Όπως αναμενόταν, εξέφρασε την διαφωνία της πλειοψηφίας για την Πρωτοβουλία των 58 χαρακτηρίζοντας την πρόταση για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές ως έναν στόχο μηχανιστικό που δεν λαμβάνει υπόψη πολιτικές παραμέτρους. «Δεν τοποθετούνται ούτε αξιολογούν την κυβερνητική πολιτική», ανέφερε.

Ως στόχο της ΔΗΜΑΡ προσδιόρισε την πραγματοποίηση δημοκρατικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, που θα υπερβαίνουν τον διαχωρισμό «αλλαγές με το μνημόνιο ή στασιμότητα με την αντιμνημονιακή πολιτική». Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, πρόσθεσε, θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των παθογενειών, χωρίς μετακύλιση των βαρών στους πολίτες –ειδικά τους αδύναμους– και με αποτροπή της αναπαραγωγής τους, στην ένταξη της χώρας σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης με μείωση των ανισοτήτων και εμβάθυνση της δημοκρατίας. Μεταρρυθμίσεις που θα προωθούνται με δημοκρατική μέθοδο και εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ναι στους 58 από τη μειοψηφία

Παρουσιάζοντας τις τροπολογίες της μειοψηφίας στο κείμενο των θέσεων, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ανταποκριθεί στο διάλογο με τους 58 για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, η Ντόρα Τσικαρδάνη άσκησε κριτική στην αρνητική τακτική που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος, χαρακτηρίζοντάς την στείρα και βλαπτική. Η τακτική της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, τόνισε,  σηματοδοτεί την αναδίπλωση από μία κομματική λειτουργία ανοιχτή, στην κλασσική, κλειστή αριστερή μιας υποτιθέμενης συνεπούς καθαρότητας.

«Μόνον, που η καθαρότητα της Αριστεράς στοιχίζει στην κοινωνία. Η πτωχή, πλην τίμια Αριστερά είναι και άχρηστη και αχρείαστη… Επιπλέον δε, η κυβερνητική συμμετοχή, άνοιξε έναν δρόμο, που πραγματικά δεν έχει επιστροφή: δεν μπορείς να μη συνομιλείς, με αυτόν, με τον οποίον έχεις συγκυβερνήσει» είπε και πρόσθεσε ότι η ΔΗΜΑΡ οφείλει να προσέλθει στην πρόσκληση σε διάλογο, έτσι, όπως είναι.

-Ένταξη στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Επίσης η Ντ. Τσικαρδάνη διαφώνησε και με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη για ένταξη του κόμματος στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας την πλήρη ένταξη στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Πρόκειται για στρατηγική ένταξη και όχι τακτική. Πρόκειται για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού μας».

Αριστερό Δίκτυο υπέρ διαλόγου με ΣΥΡΙΖΑ

Ο Βαγγέλης Ζορκάδης, που εισηγήθηκε το τρίτο κείμενο, εκ μέρους του «Αριστερού Δικτύου»,  τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση κοινής προγραμματικής συμφωνίας. «Η συνάντησή μας με το άλλο τμήμα της Αριστεράς που ενδιαφέρεται για τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι βασική προϋπόθεση για μια άλλη πολιτική πρόταση σε προοδευτική κατεύθυνση, με εμπιστοσύνη στον προγραμματικό μας λόγο, στα μέλη μας και στον κόσμο της εργασίας. Η αναζήτηση του κοινού πολιτικού τόπου σε προγραμματικό πεδίο είναι μια επίπονη διαδικασία δημιουργικού διαλόγου αλλά και αντιπαραθέσεων. Ο εγκλωβισμός του τμήματος της Αριστεράς που ενδιαφέρεται για τη διακυβέρνηση της χώρας σε αντιλήψεις διπολικής αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης οδηγεί σε αδιέξοδα», υπογράμμισε.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης. «Ο προοδευτικός πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει» σημείωσε ενώ απέρριψε την πρόσκληση της «Πρωτοβουλίας των 58» για κοινή κάθοδο της Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές.
 

Διαβάστε αναλυτικά στο tvxs.gr

Απόψεις, αναλύσεις, συνεντεύξεις για την Κίνηση των 58