Κατατέθηκε την Πέμπτη στη Bουλή το πολυνομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, 114 σελίδων, ο νέος φόρος επιβάλεται από το 2014 και για κάθε επόμενο έτος. Ουσιαστικά, θεσπίζονται νέοι φόροι με στόχο την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι ιδιοκτήτες κτισμάτων θα πληρώσουν φόρο από 2-13 ευρώ ανά τ.μ.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΜΠΕ, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα γίνει με τη διαδικασία του επείγοντος. Θα ξεκινήσει σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Οικονομικών, το ερχόμενο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την αμέσως επόμενη μέρα, ενώ οι συνεδριάσεις θα είναι πρωί – απόγευμα.

Την ερχόμενη Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, αναμένεται να γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, και Πέμπτη και Παρασκευή θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Την Παρασκευή, πάντως, θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια του Σώματος η κατάθεση του νομοσχεδίου καθώς και η διαδικασία συζήτησης του.

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα επιβάλλεται πλέον και σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια. Από τη φορολογία απαλλάσσονται τα αγροτικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες κ.λπ.).

Ads

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να καταθέτουν τις φορολογικές δηλώσεις έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους, ενώ η καταβολή του φόρου θα γίνεται σε 3 μηνιαίες και όχι διμηνιαίες δόσεις.

Ο νέος φόρος μαζί με τον συμπληρωματικό φόρο για τους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ θα ισχύσει από την 1.1.2014 και θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (χαράτσι) και τον ΦΑΠ που επιβάλλονται σήμερα. 

 

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% από 10% που είναι σήμερα, παράταση της απόσυρσης για αυτοκίνητα και  αυστηρές ποινές για όσα νομικά πρόσωπα δεν έχουν εναρμονιστεί με την ενιαία αρχή πληρωμών.

 

Περιλαμβάνονται ακόμα, σωρεία φορολογικών διατάξεων που διορθώνουν τον προηγούμενο νόμο για τη φορολογία εισοδήματος.