Θετική έκβαση είχε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων των δύο ιδρυμάτων που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και στις οποίες θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων. Επιφυλαξεις από πρύτανη και εργαζόμενους του ΑΠΘ που ζητούν νέα συνάντηση με τον υπουργό. 

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη με εκπροσώπους του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις των πρυτάνεων των δύο πανεπιστημίων. Στον αντίποδα αρνητική είναι η στάση που συνεχίζει να έχει ο πρύτανης του ΑΠΘ, ο οποίος ζητά νέα συνάντηση. 

Ads
 
«Για το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις. Για αυτό ανακοινώσαμε το πρόγραμμα επανατοποθέτησης των 650 σε ιδρύματα που έχουν κενά. Είθε να δημιουργηθούν οι συνθήκες, για προγράμματα κινητικότητας από τα ιδρύματα ή άλλους φορείς του Δημοσίου, που θα απορροφήσουν το σύνολο όσων είναι σε διαθεσιμότητα», σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
 
Η μικτή επιτροπή πανεπιστημιακών και διοικητικών που συναντήθηκε με τον υπουργό έλαβε τη δέσμευση ότι δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος. «Ζήτησα από τον υπουργό να μην χάσει κανένας τη δουλειά του κι έλαβα τη σχετική δέσμευση» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης. Τόνισε, επίσης, ότι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του και επανέλαβε ότι βούληση της Συγκλήτου είναι να λειτουργήσει άμεσα.
 
Εκ μέρους των διοικητικών υπαλλήλων, η πρόεδρος του συλλόγου Νάνσυ Μιχοπούλου, αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα της συνάντησης, ενώ ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης σημείωσε ότι εξειδικεύτηκε η πρόταση των πέντε σημείων που κατέθεσε ο υπουργός στον πρύτανη του ΕΚΠΑ.
 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ειδική αναφορά έγινε και στο θέμα της μοριοδότησης των υπαλλήλων. Όπως τονίστηκε, οι υπάλληλοι που δεν απογράφηκαν και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού, θα έχουν ένα αρνητικό πρόσημο στη μοριοδότησή τους έναντι εκείνων που απογράφηκαν.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΜΠ Σίμος Σιμόπουλος μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης του με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, δήλωσε πως «είχαμε μια λεπτομερή συζήτηση για τα θέματα της διαθεσιμότητας». «Υπάρχουν τρόποι για να βρεθεί λύση» πρόσθεσε και σημείωσε πως έλαβε δεσμεύσεις ότι οι λύση αυτή θα βρεθεί.
 
Σε ερώτηση εάν ο κ.Αρβανιτόπουλος ανέλαβε τη δέσμευση ότι κανένας υπάλληλος δεν θα χάσει τη δουλειά του όπως δεσμεύθηκε κατά τη συνάντησή του με τους υπαλλήλους του πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Σιμόπουλος απάντησε ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι αυτονόητη. «Ήρθαμε για να εκθέσουμε τις απόψεις μας στον υπουργό. Θα θέσουμε τις προτάσεις που μας έκανε αύριο υπόψιν της γενικής μας συνέλευσης» περιορίστηκε να δηλώσει η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Ίδρυμα, Ράνια Ζάχου.

Οι έγγραφες προτάσεις του υπουργού Παιδείας, όπως είναι διατυπωμένες, δεν επιλύουν κανένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η διαθεσιμότητα, ειδικά για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αναφέρει η σύγκλητός του ιδρύματος, υπογραμμίζοντας πως κρίνεται αναγκαία μια νέα συνάντηση επιτροπής της με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο.
 
Οι προτάσεις του υπουργείου συζητήθηκαν την Τετάρτη σε έκτακτη συνεδρίαση συγκλήτου του ΑΠΘ, παρουσία διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν πολλές επιφυλάξεις για το εάν το ΑΠΘ θα μπορεί να λειτουργήσει μετά τη διαθεσιμότητα, καθώς και για το πως μπορεί να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε διάφορους τομείς, όπως οι γραμματείες και οι ορκωμοσίες. 

Ads

Καταγγέλλει τη διαδικασία η απεργιακή επιτροπή ΕΚΠΑ
 
Η απεργιακή επιτροπή ΕΚΠΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Η απόφαση της ΓΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού της Τρίτης, 26/11, προέβλεπε τη δημιουργία κλιμακίου του ΔΣ του Συλλόγου το οποίο θα συναντούσε την Τετάρτη 27/11 τον υπουργό Παιδείας προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα σημεία της πρότασης Αρβανιτόπουλου.
 
Καταγγέλλουμε τους όρους αυτής της διαπραγμάτευσης, όπως αυτή τελικά πραγματοποιήθηκε γιατί:

  • Δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου προκειμένου να συγκροτηθεί το κλιμάκιο.
  • Αποκλείστηκε από το κλιμάκιο αυτό οποιοδήποτε μέλος του ΔΣ δεν ταυτιζόταν με την άποψη της πλειοψηφούσας σ’ αυτό παράταξης.
  • Σήμερα, Τετάρτη, 27/11, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών της Απεργιακής Επιτροπής και μελών του ΔΣ με τον Πρύτανη, στην οποία δηλώθηκε σαφώς ότι ΚΑΜΙΑ διαπραγμάτευση δεν μπορεί να έχει νομιμοποίηση μ’ αυτούς τους όρους.
  • Παρ’ όλα αυτά, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη, του νομικού συμβούλου του ΕΚΠΑ, του καθηγητή κ. Πανταζάκου και δύο μελών της πλειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ.
  • Μέλος του ΔΣ, και ταυτόχρονα της Απεργιακής Επιτροπής, που μετέβη στο υπουργείο για να παρακολουθήσει τη συζήτηση, ενώ του επετράπη η είσοδος και έφτασε μέχρι το γραφείο του υπουργού, αποκλείστηκε από τη συνάντηση. Προφανώς, έπρεπε να γίνει αυτή μόνο με όσους ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν με την πρόταση του υπουργού.
 
Η «διαπραγμάτευση» με τον υπουργό, όπως αναφέρθηκε στα ΜΜΕ, κατέληξε στα εξής:
  • 650 από το σύνολο των διαθεσίμων από τα 8 ΑΕΙ θα μπουν σε κινητικότητα. Αυτό το γνωρίζαμε ήδη.
  • Ο υπουργός εύχεται να βρεθούν θέσεις και για τους υπόλοιπους. Δε δεσμεύεται.
  • Οι μη απογραφέντες που διώκονται για το φρόνημά τους, τιμωρούνται όχι πλέον με πειθαρχική δίωξη, την οποία θα μπορούσαν να αντιπαλέψουν στο πειθαρχικό, αλλά με ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΑΠΟΛΥΣΗ. Αυτό είναι το μόνο νέο από τη συνάντηση με τον υπουργό, κατά δημοσιογραφικές πηγές πάντα.

Ο στόχος της διαπραγμάτευσης ήταν να υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις και νομοθετική πρόβλεψη γι’ αυτές. ΚΑΜΙΑ εξέλιξη δεν υπάρχει ως προς αυτό. Ο στόχος της διαπραγμάτευσης ήταν να μην υπάρξει ΚΑΜΙΑ δίωξη εναντίον των μη απογραφέντων. Η μόνη εξέλιξη ως προς αυτό είναι η επιδείνωση των όρων δίωξής τους. Για όλους τους παραπάνω λόγους καταγγέλλουμε το Προεδρείο του Δ.Σ. που έσπευσε να ανακοινώσει στα ΜΜΕ την αποδοχή των προτάσεων Αρβανιτόπουλου χαρακτηρίζοντάς τες ως «θετικές».

Ο «Οδικός Χάρτης» του υπουργείου
 
«Είχαμε δύο εποικοδομητικές συναντήσεις με στόχο τη διοικητική αναδιάρθρωση των δύο Ιδρυμάτων και την άμβλυνση των συνεπειών του μέτρου της διαθεσιμότητας. Ο διάλογος διεξήχθη στη βάση των ακόλουθων προτάσεων που δημοσιοποίησα το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013» αναφέρει ο υπουργός και παρουσιάζει τον «οδικό χάρτη» για την διοικητική αναδιάρθρωση:
 
«Με τη διαθεσιμότητα των 1165 διοικητικών υπαλλήλων ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Παράλληλα, αρχίζει άμεσα η διαδικασία της πανεπιστημιακής κινητικότητας για την επανατοποθέτηση των 650 εξ αυτών.
 
Το ειδικό τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει εντός των προσεχών ημερών, όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους. Η υποβολή των ενστάσεων πρέπει να συνοδεύεται από τις σχετικές βεβαιώσεις πιστοποίησης των αιτιάσεων από τις διευθύνσεις Διοικητικού / Προσωπικού του οικείου Πανεπιστημίου.
 
Το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων θα συμβάλει στις μεταρρυθμιστικές δράσεις και τη συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των Ιδρυμάτων – με στόχο την κατάρτιση και έγκριση του οργανισμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπο-στελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει, θα αντιμετωπιστεί με δια-ιδρυματική κινητικότητα από διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
 
Το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, εκπληρώνοντας σταθερά τον στόχο της ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου, προέβη το 2013 στην πρόσληψη 454 μελών διδακτικού προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και θα προβεί εντός του 2014 στην πρόσληψη άλλων 400. Προσλήψεις νέων επιστημόνων, που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία και οι οποίες αναβαθμίζουν το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό των ιδρυμάτων και θέτουν φραγμό στην «διαρροή επιστημονικού δυναμικού» στο εξωτερικό.
 
Το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ολοκληρώνει εντός του έτους την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων. Συνεπώς, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η επανατοποθέτηση του διοικητικού προσωπικού θα πραγματοποιηθεί χωρίς τις επικαλύψεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατέχουν τα σχετικά προσόντα, να τοποθετηθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του Ν. 4009».
 
Τέλος, το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων διαπιστώνει ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13ης Οκτωβρίου. «Γι΄ αυτό προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους». Ο ίδιος επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι η επίτευξη όλων αυτών προϋποθέτει ανοιχτά Πανεπιστήμια.