Δυο ακόμη 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις ως το τέλος της εβδομάδας αποφάσισε ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος παρατείνουν την απεργία τους για 11η εβδομάδα, αντιδρώντας στο θέμα της διαθεσιμότητας παρά τις προειδοποιήσεις του υπ. Παιδείας. Αποφασίζουν σήμερα και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στο μεταξύ, από τον ΑΣΕΠ ανακοινώθηκαν οι πρώτες πρόχειρες λίστες με τη μοριοδότηση των υπαλλήλων των ανωτάτων Ιδρυμάτων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. 

Ads

 
Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της διαθεσιμότητας, για ενδέκατη εβδομάδα, με άλλες δύο 48ωρες απεργίας έως και την Παρασκευή αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ.
 
Σύμφωνα με την απόφασή τους, η απεργία θα γίνει με βάση το σχετικό πλαίσιο των προηγούμενων εβδομάδων της, δηλαδή με περιφρούρηση όλων των εισόδων των Ιδρυμάτων, ώστε να μην εισέρχονται σ’ αυτά φοιτητές ή καθηγητές στα αμφιθέατρα τους.
 
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών ζητούν και από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος που συνεδριάζει στις 15.00 το μεσημέρι να καλύψει την απόφασή τους για νέα απεργία. Θα συνεδριάσει όμως για να καλύψει ή όχι την απόφαση του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων της Αθήνας και η Ομοσπονδία τους. Σήμερα αποφασίζουν για τη στάση τους και οι διοικητικοί του ΕΜΠ. Υπενθυμίζεται δε, ότι και οι εννέα σχολές του ΕΜΠ τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών, γεγονός που αποτελεί ένα επιπλέον εμπόδιο στην έναρξη των μαθημάτων και των εξετάσεων.

Την ίδια ώρα, το ΑΣΕΠ έχει ανακοινώσει τις πρώτες πρόχειρες λίστες του με τη μοριοδότηση των υπαλλήλων των οκτώ ανωτάτων ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, ενώ ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει διαμηνύσει πως τα Πανεπιστήμια που είναι κλειστά θα ανοίξουν και το εξάμηνο θα σωθεί.
 
Έχει τονίσει μάλιστα πως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να χρειάζεται καμία επιστράτευση. Όπως είπε, εφόσον και οι καθηγητές και οι φοιτητές εξέφρασαν τη βούληση να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, από εκεί και πέρα δεν θα μπορεί να παρεμποδιστεί η ακαδημαϊκή λειτουργία των Πανεπιστημίων.
 
Τόσο το ΕΚΠΑ όσο και το ΕΜΠ έχουν καταρτίσει πρόγραμμα εξετάσεων και μαθημάτων προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο. Στις προθέσεις των διοικήσεων των δύο ιδρυμάτων είναι να αρχίσουν μέσα στην εβδομάδα τα μαθήματα, με το Καποδιστριακό να έχει ορίσει ως ημέρα έναρξης την Τρίτη 19 Νοεμβρίου.
 
Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Θεοδόσης Πελεγρίνης έχει διευκρινίσει όμως ότι τα μαθήματα στο ίδρυμα θα ξεκινήσουν στις 19 Νοεμβρίου αν οι διοικητικοί υπάλληλοι επιτρέψουν την είσοδο στις αίθουσες.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή των υπαλλήλων με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας.