Δώδεκα μετανάστες, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά ηλικίας τριών έως έξι ετών, έχουν ανασυρθεί νεκροί από τη θαλάσσια περιοχή Πάλαιρος, απέναντι από τη Λευκάδα, όπου εντοπίστηκε αναποδογυρισμένο το σκάφος στο οποίο επέβαιναν.

Ads

 
Έχουν διασωθεί 15 άνθρωποι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στα νοσοκομεία της Πρέβεζας και της Λευκάδας, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο Αγρινίου. Οι έρευνες για τον εντοπισμό – άγνωστου αριθμού – αγνοουμένων συνεχίζονται καθώς οι μετανάστες που διασώθηκαν ανέφεραν ότι στο σκάφος επέβαιναν κι άλλα άτομα.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αλλοδαποί ειδοποίησαν την αστυνομία μέσω κινητού τηλεφώνου ότι βρίσκονται σε σκάφος και είναι σε κίνδυνο και στο σημείο έσπευσε πλωτό του Λιμενικού.
 
Σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα των μεταναστών πιθανόν, σύμφωνα με την Αστυνομία, να είναι πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μετατόπιση βάρους, δεδομένου ότι στη θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες.
 
Σε εξέλιξη είναι και οι έρευνες του Λιμενικού και της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των διακινητών, ενώ με βάση τα στοιχεία του σκάφους που έχουν στην διάθεσή τους οι αρχές, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι κλεμμένο.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή φορτηγό όχημα κλειστού τύπου, ενώ οι αστυνομικοί αναζητούν τρία άτομα, έναν Έλληνα και δύο αλλοδαπούς, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

image

Ads

image

Φωτογραφίες από το lefkadapress.gr
 
«Δυστυχώς, πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά τραγικών περιστατικών με θύματα αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να βρουν ασφάλεια τόσο κατά τη φυγή τους όσο και στο μετέπειτα ταξίδι τους», δήλωσε ο Laurens Jolles, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Νότια Ευρώπη. «Αυτό το περιστατικό δείχνει σε πόσο μεγάλο κίνδυνο μπαίνουν οι απελπισμένοι άνθρωποι προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους ακόμα και μέσα στην Ευρώπη», πρόσθεσε.  

Κεδίκογλου: Χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση στην παράνομη μετανάστευση
 
Την ανάγκη άμεσης υλοποίησης «των πρωτοβουλιών που ανέλαβε και με ελληνική πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή την τραγωδία στη Λευκάδα.
 
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρόνια τα κύματα της λαθρομετανάστευσης αλλά δεν είναι πλέον μόνον ελληνικό το πρόβλημα. Η απάντηση πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή» υποστήριξε και τόνισε ότι ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην εξάρθρωση των δικτύων που στήνουν οι δουλέμποροι «κερδοσκοπώντας πάνω στη ζωή απελπισμένων ανθρώπων».

Την ανάγκη «ισότιμης κατανομής βαρών μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, εκφράζοντας παράλληλα «τη βαθιά του λύπη για την τραγωδία με τους μετανάστες στη Λευκάδα»«Η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι χρειάζονται κεφάλαια, μηχανισμοί, πραγματική αλληλεγγύη και ισότιμη κατανομή βαρών για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών», είπε.

Ανακοινώσεις από τα κόμματα

«Μετά τη Λαμπεντούζα, η Λευκάδα. Τα συνεχή ναυάγια πλοιαρίων που μεταφέρουν  πρόσφυγες και μετανάστες συνιστούν ντροπή για την Ευρώπη συνολικά, και κάθε μία χώρα ξεχωριστά – της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Τα ναυάγια δεν μπορούν να θεωρηθούν απλά ατυχήματα, από τη στιγμή που επαναλαμβάνονται συνεχώς. Αποτελούν τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που δεν σταματάει να δημιουργεί ανθρώπινο πόνο. Από τη μια μεριά χώρες όπως η Συρία ή η Παλαιστίνη (από όπου κατάγονταν οι ναυαγοί της Λευκάδας) καταστρέφονται, με την ανοχή ή τη συνενοχή της Ευρώπης. Από την άλλη, η Ευρώπη επιδίδεται σε θανάσιμη καταδίωξη των θυμάτων της καταστροφής, όταν αυτά αναζητούν ασφαλές καταφύγιο» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Ως εδώ! Η Μεσόγειος πρέπει να πάψει να είναι θάλασσα θανάτου. Χρειαζόμαστε επειγόντως να στηριχθούν οικονομικά και πολιτικά οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Χρειαζόμαστε επειγόντως άλλη προσέγγιση του μεταναστευτικού, ώστε να σταματήσουν οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες» καταλήγει. 
«Οι νεκροί μετανάστες – ανάμεσά τους και μικρά παιδιά – ανοιχτά της Λευκάδας, έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των ξεκληρισμένων, θυμάτων της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που βρίσκουν τραγικό θάνατο στην προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής. Το τραγικό ναυάγιο επιβεβαιώνει ότι, όσα μέτρα καταστολής και αν αποφασίσει και προωθήσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, αυτά δεν αποτρέπουν τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα, θα αυξάνουν τους θανάτους των απελπισμένων και τις τιμές του δουλεμπορίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.