Η κυβέρνηση του Νικολας Μαδούρο στη Βενεζουέλα προχώρησε στην «κατάληψη» ενός καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών της αλυσίδας Daka, η οποία κατηγορείται πως ευθύνεται για τη χειραγώγηση των τιμών με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η οικονομία της χώρας.

Ads

 
Οι αρχές συνέλαβαν τους υπεύθυνους πέντε καταστημάτων της εταιρείας στη Βενεζουέλα και ανάγκασαν την εταιρεία να πουλάει τα προϊόντα της σε χαμηλότερες τιμές. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στα καταστήματα για να πάρει διάφορα είδη, ενώ, όπως αναφέρει το Reuters, υπήρξαν καταγγελίες και για λεηλασίες.
 
«Ο πληθωρισμός μας σκοτώνει. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά κάτι έπρεπε να γίνει. Νομίζω πως είναι σωστό το να αναγκάσεις αυτές τις εταιρείες να πωλούν σε δίκαιες τιμές τα προϊόντα τους», δήλωσε ένας από τους συγκεντρωμένους έξω από το κατάστημα της Daka στο Καράκας.
 
Ο Μαδούρο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους πολιτικούς του αντιπάλους, υποστηρικτές του νεοφιλελευθερισμού, οι οποίοι έχουν τη στήριξη της Ουάσινγκτον, για «οικονομικό πόλεμο». Όπως τόνισε η Daka  δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου και τόνισε πως αυτή η δράση εντάσσεται σε μια πανεθνική προσπάθεια ενάντια στους κερδοσκόπους.
 
Σε διάγγελμά του, σύμφωνα με το Reuters, καταδίκασε τις λεηλασίες που αναφέρθηκαν στη Βαλένθια, ωστόσο σημείωσε πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και υπογράμμισε ότι οι πραγματικοί εγκληματίες είναι οι αδίστακτοι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται το λαό της Βενεζουέλας με τις αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών.
 
«Όσοι λεηλάτησαν δεν είναι τίποτα παρά παράσιτα του αστικού συστήματος», τόνισε ο Μαδούρο και κατηγόρησε τη Daka για τιμές σε ορισμένα είδη που φτάνουν πάνω από 1.000% του κόστους παραγωγής. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση ενός πλυντηρίου που πωλείται έναντι 54.000 μπολιβάρ (8751 δολάρια). «Αυτή η κλοπή του λαού θα πρέπει να σταματήσει και δεν έχετε δει ακόμη τίποτα».
 
Οι επικριτές του Μαδούρο υποστηρίζουν πως ο υπερπληθωρισμός, περίπου 54%, «οφείλεται στην οικονομική κακοδιαχείριση και την αποτυχία των σοσιαλιστικών πολιτικών και όχι στους αδίστακτους εμπόρους», σημειώνεται στο δημοσίευμα του Reuters. «Πρόκειται για ένα γελοίο σόου που στέλνει μια προειδοποίηση προς όλους μας» ανέφερε ένας επιχειρηματίας που εισάγει ηλεκτρονικά είδη και υποστηρίζει την αντιπολίτευση.
 
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Μαδούρο, διάδοχος του Τσάβες, συνεχίζει και έχει την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων τα οποία και στηρίζει με μια σειρά κοινωνικών μέτρων, ωστόσο το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Datanalisis, έχει δει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί κατά 10% λόγω των οικονομικών προβλημάτων.
 
Η οικονομία αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικό θέμα στη Βενεζουέλα και βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα και αναγνωρίζονται από τους πολιτικούς αναλυτές ως το πρώτο τεστ για τον Μαδούρο μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.